Antennorder bekräftelse för Allgongruppen

Cision Promoted Efter närmare ett år av detaljarbete kunde Smarteq Wireless förra veckan presentera en order på 30 miljoner kronor avseende antenner för teknik till 2,9 miljoner elmätare för fjärravläsning. Det är ett hårt teamwork som möjliggjort affären, enligt koncernens vd.

”Smarteqteamet har jobbat hårt för att ta hem nya ordrar och för att skapa mer intäkter inför 2017. Det här är en stor framgång för dem.”, säger vd Johan Hårdén.

Svensk-finska Aidon och Allgons dotterbolag Smarteq Wireless har en väl etablerad arbetsrelation. När Aidon, som är ledande nordisk leverantör av teknologiska lösningar för smarta elnät, var delaktig i omställningen i Sverige från det gamla elmätarsystemen till dagens fjärravläsare var Smarteq Wireless en samarbetspartner. Nu lägger omställningen i Norge in en ny växel.

”Det händer mycket på det här området, AMR, Automatic Meter Reader, över hela världen men framförallt i Europa. Den gamla tekniken med manuell avläsning en gång i månaden av en utskickad anställd är inte hållbart.”, säger Smarteq Wireless försäljningschef Michael Nyqvist.

Digitalisering av industrin

Smarteq har blivit vald som leverantör av antenn och kablage till Aidons elmätare och affären ger 30 miljoner kronor i omsättning till Allgonbolaget fram till och med 2019. Med en årlig omsättning på 55 miljoner kronor är det en betydande summa för verksamheten. Enligt vd Johan Hårdén är det en av de största ordrarna Smarteq fått in inom AMR-segmentet.

”Vi är traditionellt stora i Norden inom AMR, och vi arbetar även med distributörer och nätverk kors och tvärs över hela Europa.”, fyller Michael Nyqvist i.

Yasemin Heper Mårtensson tillträder som ny VD på Smarteq Wireless den 1 september 2016.

Hon har en bakgrund från såväl verkstadsindustri som fordonsindustri och telekom.

Digitaliseringen av industrin och behovet av trådlös kommunikation innebär flera tillväxtområden för antennverksamheten, och Smarteq är väl positionerade för detta.

Utöver AMR är exempelvis laddstationer för elfordon och industriapplikationer för kommunikation mellan maskiner (M2M) växande områden. 

”Smarteq har lång erfarenhet inom AMR. Affären är en bekräftelse på såväl ett effektivt kundsamarbete, som företagets utvecklingskompetens och leveransförmåga.”, säger tillträdande vd:n Yasemin Heper Mårtensson.

Tillväxt genom förvärv för Allgongruppen

Efter utfasningen från Volvo Lastvagnar har Smarteq arbetat hårt för att åter få fotfäste och förtroende på marknaden. Kontraktet med Volvo Lastvagnar finns kvar och i dag säljer Smarteq till Volvo CE och Volvo Bussar som ingår i ramavtalet samt reservdelar.  

”Beslutet att avsluta samarbetet efter tre års leveranser av den skräddarsydda antennplattformen var ett hårt slag där många inte trodde vi skulle klara vår överlevnad då vi var så beroende av en enda stor kund.”, säger Johan Hårdén.

Genom två förvärv av dels Kathreins eftermarknadsaffär för fordon och genom det större förvärvet av Åkerströms skapades Allgongruppen 2016.

Den gemensamma nämnaren för Allgon som företagsgrupp är att verka inom trådlösa produkter och system. Industriell IOT, Internet of Things, förutses växa kraftigt närmsta åren och här menar Allgonledningen att utrymme finns för en nischad företagsgrupp med flera bolag specialiserade inom sitt segment. Den uttalade målbilden för Allgon är att genomföra ytterligare något förvärv innan året är slut.

”Responsen har varit jättebra sedan vi återtog namnet Allgon och fortsatt bedriva vår verksamhet i respektive bolag. Självklart siktar vi på organisk tillväxt genom affärer såsom Smarteqs order från Aidon, men även genom att förvärva fler bolag till Allgongruppen”, säger Johan Hårdén.

Aktiemarknaden reagerade positivt på nyheten om Smarteqs Aidonorder som offentliggjordes i tisdags, 16:e augusti. Allgon steg initialt runt 15 procent och handlas under måndags morgonen för 12:90 kronor.

Emelie Lundgren

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -