af Jochnick: Möjligt köpa bostadsobligationer

Riksbanken Riksbanken kan köpa bostads-, kommun- och företagsobligationer. Det sade Kerstin af Jochnick vid ett tal i Stockholm på fredagen.

Riksbanken kan tekniskt sett köpa andra sorters obligationer än statsobligationer. Det skulle gå att köpa bostads-, kommun- och företagsobligationer och än har det inte gjorts någon prioritering mellan tillgångsslagen.

Det sade Kerstin af Jochnick vid ett tal i Stockholm på fredagen.

Hon sade att Riksbanken för närvarande har ett program för köp av statsobligationer som löper ut vid årsskiftet, då Riksbanken kommer att ha köpt värdepapper för 245 miljarder kronor.

"När vi fullföljt det vid årsskiftet kommer vi äga 40 procent av nominella statsobligationer och 9 procent av reala", sade hon med tillägg att det sannolikt finns en gräns för när Riksbanken börjar få marknadspåverkan, vilket inte är avsikten.

Under hösten kommer det ske en diskussion kring om Riksbanken ska gå vidare med tillgångsköp efter årsskiftet och vilka tillgångsslag som i så fall skulle vara aktuella. Det kommer även att ske diskussioner med Riksgälden och marknadsaktörer, fortsatte Kerstin af Jochnick.

Hon påpekade att Riksbanken rent tekniskt kan köpa bostads-, kommun- och företagsobligationer.

"Det har inte gjorts någon prioritering än", sade hon med tillägg att det delvis även beror på vilken effekt på de räntor som företag och hushåll möter de eventuella köpen skulle få.

Kring eventuella köp av företagsobligationer påpekade hon även att Riksbanken i så fall skulle "behöva utöka verksamheten" då den skulle behöva kapacitet "ur kreditbedömningssynpunkt".

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -