Cleantech Invests portföljbolag Enersize: ”Nordisk framgångssaga”

Cision Promoted Cleantech Invest har fått positiva besked från sitt största innehav i bolagsportföljen. Finska Enersize har mottagit sin första kundutbetalning från ett av sina kinesiska projekt.

”Ett av Enersize mål är att göra skillnad där det behövs som mest. Därför är man i Kina, som nu bekräftar att affärsmodellen fungerar.”, säger Cleantech Invests vd Alexander Lidgren.

Ett händelserikt halvår för Cleantech Invest fortsätter in i hösten med såväl pop-up kontor runt om i världen som framgångar för enskilda portföljbolag.

Den senaste i raden är finska Enersize som reducerar elförbrukning i tryckluftssystem. Tryckluftssystem står för nära 5 procent av den globala elförbrukningen. Tekniken används brett inom tillverkningsindustrin, ett område där Kina är som allra störst.

”Med en global implementering av vår teknik i industriella tryckluftssystem skulle jordens elförbrukning reduceras med omkring 1,5-2 procent, något som motsvarar utsläppen från 25 Millioner bilar ”, säger Enersize arbetande styrelseordförande Christian Merheim. ”Det är en härlig känsla att veta att ett litet nordiskt teknikbolag ensamt kan göra den skillnaden.”

”Enorma elkostnader”

Kundutbetalningen från kinesiska Bejing Opto Electronics, BOE, är den första i sitt slag för Enersize nya affärsmodell. Kunderna betalar ingenting för installation eller utrustning men delar det totala besparingsbeloppet med Enersize på årsbasis. Den första utbetalningen från BOE hamnar på närmare 3 miljoner kronor. Kontrakten med fabrikerna sträcker sig normalt över tre-fyra år.

”Det innebär viss risk för Enersize initialt, vilka vi har hjälpt med bland annat projektfinansiering, men ingen risk för kunden.” berättar Alexander Lidgren. ”I branschen är det ganska vanligt med vinstdelningsmodellen som debiteringsmetod och kunderna är vana vid att inte behöva betala initialt. Men efterfrågan är stor eftersom de enorma fabrikerna i Kina inom tillverkningsindustrin också leder till enorma elkostnader. Kunderna vet nu att det fungerar och att de sparar både pengar och minskar utsläppen, vilket ger Enersize en bra utgångspunkt för införsäljning.”

Christian Merheim fyller i: ”Om vi kan spara 30 procent av fabrikernas årliga elkostnader innebär det flera miljoner kronor i årliga besparingar för kunden.”

…och för miljön. Tryckluftssystemet drivs av el och i Sverige är elmixen i internationell jämförelse ren. I Kina kommer elen främst från kol, en av världens främsta miljöbovar. I det tillverkningsintensiva Kina används 10% av landets el för tryckluft vilket gör Kina till en extra intressant marknad för Enersize.

Ett av bolagets uttalade mål handlar om att verksamheten ska finnas där den bäst behövs. Därför har siktet från början varit inställt på Kina som inte bara har en av världens mest kolintensiva elproduktion, men också en vilja från högsta politiska nivå att minska kolanvändningen.

”Det andra målet med verksamheten är att bli en nordisk framgångssaga.”, säger Alexander Lidgren.

God vinstmarginal

Perioderna inom vilka kunderna delar sina besparingar med Enersize är typiskt 3-4 år. Första kundutbetalningen ska mer än väl täcka de kostnader bolaget har för personal, installation och utrustning. Och enligt Alexander Lidgren är Enersize en kostnadseffektiv och snabb lösning jämfört med, till exempel, större nyinvesteringar för att modernisera tryckluftssystem.

”Det hade handlat om helt andra summor. Det är framförallt i Enersizes användning av mjukvara för datainsamling och analys som kostnadsbesparingarna finns. I övrigt är man en organisation på fem personer i Norden och fem i Kina.

Hittills har Enersize offentliggjort två projekt, båda i Kina, med BOE och en av landets större fordonstillverkare, Foton. Men förhandlingar sker med många fler, berättar Christian Merheim.
”Vi har fler stora projekt på gång, så mycket kan jag säga.”

I april redovisade Cleantech Invest en kvartalssammanfattning för årets första tre månader. Nu, efter sommaren, är det dags igen. 31 augusti redovisar den nordiska acceleratorn sitt halvår, där en mer gedigen sammanställning av portföljbolagen och deras resultat utlovas.

Cleantech Invest noterades på First North i början av april i år till en teckningskurs på 11 kronor. Inför onsdagens handel är aktiekursen 13:05 kronor.

/Emelie Lundgren

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -