Upp som en sol

Börs Solenergiproducenten Etrion steg i brant i torsdagens handel på Stockholmsbörsen sedan bolagets kvartalsrapport visat positiva siffror på resultaträkningens nedersta rad för första gången på nästan två år.

Bolaget fortsätter nu sin satsning på den lönsamma japanska marknaden och har en rad projekt i pipelinen.

"Japan är alltjämt en fantastisk marknad för Etrion. Vi räknar med att nå projekt med en kapacitet på totalt över 100 megawatt i produktion eller konstruktion under de kommande tolv månaderna, med ytterligare 200 megawatt i olika stadier av utveckling", skriver vd Marco Northland i delårsrapporten.

Etrion levererar elektricitet från egna solenergiparker i huvudsak belägna i Chile och Italien, med Japan som den snabbast växande nya marknaden.

Elektriciteten säljs i huvudsak till långa fasta kontraktspriser, medan en mindre del säljs till rörliga spotpriser. Dessutom finns subventioner i Italien och Japan, i form av så kallade feed in-tariffer.

Elproduktionen minskade dock under kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Framför allt är det i Chile, där elpriserna fallit till mycket låga nivåer, som nedgången skett. Räknat i megawattimmar föll produktionen med 26 procent, jämfört med samma period i fjol.

Nedgången är inte oväntad, då bolaget varit tydlig med att överutbud råder i landet i spåren av minskad efterfrågan från gruvindustrin - samtidigt som tekniska problem i elnätet bromsat försäljningen. Etrion upprepar att dessa flaskhalsproblem väntas vara lösta till början av 2018.

Även i Italien minskade produktionen, om än med mer måttliga 3,7 procent. Nedgången följer på normala svängningar i solstrålningen, uppger bolaget.

I motsatt riktning har dock alltså verksamheten i Japan utvecklats, med en uppgång på över 40 procent från 2015. Visserligen har högre solstrålning än väntat haft en positiv effekt på resultatet, men den avgörande orsaken är att fler projekt har driftsatts.

I finansiella termer levererade Etrion ett justerat ebitda-resultat om 12,3 miljoner dollar, upp från 11,7 miljoner samma period för ett år sedan. Nettoresultatet landade på 1,4 miljoner dollar, klart över fjolårets förlust om drygt 10 miljoner.

Inför det andra halvåret lyfter Marco Northland fram de stora satsningar som görs på att bygga vidare på framgångarna i Japan. Arbetet med projektet Shizukuishi (kapacitet 24,7 megawatt) rapporteras gå enligt plan och budget, med en väntad anslutning till elnätet i september.

Bolaget har också inlett arbetet med Aomori-projektet (kapacitet 9,5 megawatt), som väntas kunna anslutas i juli 2017. Finansieringen om 29 miljoner dollar är på plats.

Vidare framgår att Etrion gör framsteg med planeringen för ytterligare två projekt med en total kapacitet om 66 megawatt. Finansieringen för dessa väntas bli klar inom sex till nio månader. Därtill väntar fler projekt i Japan med en total kapacitet på 190 megawatt.

Etrion handlades vid 14.30-tiden på torsdagen till 2:53 kronor, en uppgång med 15 procent för dagen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -