Fonderna som tog sommaren med storm

Fonder Alla blev inte vinnare i juli trots rekordstarka finansmarknader. Vi listar hedgefonderna som gick bäst och sämst förra månaden.

Juli blev en bra månad för världens investerare. Världsindex för aktier steg hela 5,8 procent, Stockhomsbörsen hängde på uppgången och gick upp 5,1 procent. Uppgången förklaras till viss del av ökad riskvilja trots Brexit-utfallet, sjunkande globala räntor och en hygglig rapportsäsong.

Enligt det globala hedgefondsindexet HFRI  Fund Weighted Composite Index steg hedgefonder i genomsnitt med 1,7 procent i juli.  Det var femte månaden i rad med positiv avkastning för hedgefonder på global basis, vilket gör att indexet lyckats komma på plus i år.

Den nordiska motsvarigheten Nordic Hedge Index är upp 2 procent under månaden och med 2,3 procent under året. Bästa kategori är den som inkluderar CTA-hedgefonder som avkastat hela 6,8 procent i år. Efter juni månads rekorduppgång lugnade CTA-hedgefondern ner sig i juli och kategorin levererade en uppgång på i snitt 0,5 procent. Värt att notera är att alla fonder inte har rapporterat in siffror för juli ännu.

Vi har gått igenom de hedgefonder som hittills rapporterat juliavkastningen och ingår i Avanzas fondutbud.

Inte överraskande jobbar huvuddelen av fonderna på topplistan med så kallade lång/kort aktiehedge. Fonder som förvaltas enligt lång/kort hedgefondstrategi kombinerar långa innehav (köpta) med att sälja kort (blanka) aktier eller indexterminer. Med att sälja kort/blanka menas att man exempelvis lånar aktier och säljer dem för att senare kunna köpa tillbaka till ett lägre pris och slutligen återlämna de inlånade aktierna.

Överst på vinnarlistan hittar vi fyra stycken lång/kort aktiehedgefonder. Övers ligger PriorNilsson med en uppgång på hela 7,8 procent.  De fyra lång/kort hedgefonderna i topp har en avkastning över 4,9 procent i juli.

Längre ned på vinnarlistan hittar vi Pacific Precious, som i huvudsak investerar i ädelmetaller och jobbar aktivt med valutapositioner och som avkastade 5,4 procent. Sedan årsskiftet är avkastningen uppe i knappt 20 procent.

På förlorarlistan finns det en blandning av olika typer av hedgefonder. Sämst gick Coeli Prognosis Machines R samt OPM Omega L.  

En av Placeras favoriter, CTA-hedgefonden Aktie-Ansvar Kvanthedge backade 2,6 procent. Sedan årsskiftet har fonden dock en positiv avkastning på 4 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -