SAS flyger på börsen

Börsen Den positiva trenden från slutet av förra veckan höll i sig på måndagsförmiddagen, och Stockholmsbörsen följde de europeiska börsindexen uppåt.

Vid 13.15-tiden hade OMXS30-index stigit med 0,5 procent, och stod i nivån 1385. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick vid samma tidpunk till 3,6 miljarder.

Oljepriserna fortsatte uppåt, med nordsjöoljan över 45 dollar fatet. Förra veckans nedgångar, då oljan hamnade i en definitionsmässig bear-marknad, är därmed historia. Det är dock en lång vandring kvar för att nå de nivåer som oljan handlades till i början av juli.

Basmetallerna bjöd på blygsamma uppgångar överlag, medan guldet var ned något.

Bland europeiska börsindex stod tyska DAX och italienska FTSE MIB ut, med uppgångar runt 1 procent. Sämst gick brittiska FTSE 100, som handlades i stort sett oförändrat.

Stockholmsbörsen visade breda uppgångar, där SSAB A toppade storbolagsindexet OMXS30 med en uppgång på 3,1 procent.

Även storbankerna återfanns alla på plus med uppgångar runt 1 procent. Det europeiska bankindexet Stoxx Europe 600 Banks steg 1,5 procent.

Hexagon redovisade en kvartalsrapport som överlag understeg förväntan något. Till följd av en tuff jämförelseperiod och förskjutna affärer visade Hexagons olje- och gasrelaterade verksamhet svagare tillväxt under det andra kvartalet.

Till följd av en tuff jämförelseperiod och förskjutna affärer visade denna svagare tillväxt under det andra kvartalet, skriver vd Ola Rollén i rapporten. Segmentet, som heter PP&M inom Hexagon, väntas visa liknande resultat i det tredje kvartalet, för att sedan vända till positiv tillväxt i det fjärde kvartalet.

Ica handlades ner mot bakgrund av att försäljningen minskade under juli, jämfört med juli i fjol. Försäljningen ligger dock fortfarande över branschsnittet. Livsmedelsjätten ville inte kommentera försäljningssiffrorna för Nyhetsbyrån Direkt, och hänvisar istället till kvartalsrapporten som väntas den 17 augusti. Aktien var ner 1,4 procent.

SAS handlades upp med 6,5 procent, sedan flygbolaget kommunicerat att den reguljära passagerartrafiken, RPK, steg med 10,4 procent i juli.

Börsveckan, som har haft sommaruppehåll, kom med en rad köprekommendationer för Nobina, Bahnhof, Hoist, Intrum Justitia, Evolution Gaming, Dedicare samt GHP Partner. Samtliga aktier avancerade.

Evolution Gaming meddelade att man ska leverera tjänster till The Ritz Club, något som kombinerat med köprekommendationen gjorde att aktien steg med drygt 7 procent.

First North-listade Ivisys steg kraftigt på nyheten om att bolaget fått en testorder från en global aktör. Aktien var upp drygt 27 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -