Acceptfristen inledd för SAF-Hollands Haldexbud

Cision Promoted Budet på 94:42 kronor per aktie i svenska bromstillverkaren Haldex ligger fast från SAF-Holland. Under måndagen offentliggjordes budhandlingarna med mer detaljer kring Haldex och effekterna av en affär.

”I det här fallet blir 1+1 lite mer än 2.”, säger Hans Westerberg, talesperson för SAF-Holland och senior rådgivare på kommunikationsbyrån Narva.

För drygt två veckor sedan offentliggjorde SAF-Holland, en tysk tillverkare och leverantör av chassisystem och originaldelar till tyngre fordon, sitt bud på Landskronabaserade Haldex. Analytikerkåren i Sverige uttryckte, så gott som unisont, kritik mot budet som motsvarade en 27 procentig premie på aktiekursens snitt över 3 månader och 11 procent över stängningskursen dagen innan offentliggörandet.

Vd:n Detlef Borghardt sa då i en intervju att jämförelsen med stängningskursen inte gick att utgå ifrån för koncernen. Istället har man utgått ifrån ett kvartals- och halvsårssnitt, en värdering av jämförbara aktörer i branschen samt tidigare genomförda förvärv i Sverige. Och vd:n står fast vid att bud är attraktivt.

”Prisökningen vi har sett i Sverige är pådriven av budspekulation. Det finns ingen fundamental analys som stödjer det förhöjda aktiepriset.”, säger Hans Westerberg.

”Haldex i motvind”

Haldex senaste kvartal har präglats av motgångar mot bakgrund av bolagets exponeringen mot den Nordamerikanska marknaden. Den tunga fordonsindustrin har sett breda tapp vilket har påverkat Haldex resultat och försäljning. En av fördelarna med sammanslagningen med SAF-Holland, enligt bolagets analys, är att komplettera varandras globala marknadsnärvaro. Medan SAF-Holland är bland de största aktörerna i Europa, Mellanöstern, Afrika och Australien har Haldex bättre position i Nordamerika och Indien. Fördelarna har aldrig, enligt Hans Westberg, förnekats av Haldex investerare.

”Investerarna förstår och uppskattar motiveringen till budet såväl som en sammanslagning. Det är ingen som har ifrågasatt eller uttryckt oro över en sammanslagning. Försäljningen och utvecklingen kommer att öka om man går ihop och därav blir 1+1 mer än 2.”

Huruvida bolagen har haft någon kontakt med varandra kan Hans Westerberg inte svara på när det gäller budet.

”Bolagen har mycket kontakt med varandra på verksamhetsbasis. Men om man har diskuterat bud vidare har jag ingen information om.”

Andre part fortsatt okänd

I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt, publicerad i förra veckan, tillfrågades Haldex styrelseordförande om hur arbetet med budet går. Ordförande Göran Carlson svarade att man ”arbetar för fullt” med aktören som skulle kunna lägga ett konkurrerande bud, samma aktör man pekade på när SAF-Hollands bud offentliggjordes den 14 juli. Mer detaljer än så gav inte Göran Carlson och den andre intressen är fortsatt namnlös.

”Varken jag eller SAF-Holland vet något mer om den andre aktören än vad vi har läst i medierna.”, berättar Hans Westerberg.

SAF-Holland omsatte, under 2015, drygt 1 miljard euro (9,4 miljarder kronor) och har 3100 anställda. Koncernen är en av världens största aktör inom sin sektor och är en sammanslagning av tyska SAF och nederländska Holland sedan sent 2006.

Haldex rusade inledningsvis efter budet upp till kursnivåer kring 110 kronor men har sedan dess stabiliserats runt drygt 103 kronor.

/Emelie Lundgren

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -