"Jobbar stenhårt med förvärv"

Rapport Efter Loomis framgångar med kontanthanteringssystemet Safepoint i USA håller bolaget nu på att ta fram en affärsplan för en Europasatsning. Enligt vd:n vill Loomis också ha ett större fotavtryck i Latinamerika och även Asien är av intresse.

Efter Loomis framgångar med kontanthanteringssystemet Safepoint i USA håller bolaget nu på att ta fram en affärsplan för en Europasatsning.

"Safepoint är ett av de områden som jag hittills har identifierat som ett väldigt viktigt område. Här kommer vi lägga väldigt mycket tid framöver. Vi jobbar med väldigt klara mål per land och per region, ett arbete vi inte riktigt gjort färdigt. När det gäller Safepoint i Europa kommer vi nog om ett par tre månader se hur marknaden ser ut och hur vi ska jobba vidare", säger Loomis vd Patrik Andersson till Nyhetsbyrån Direkt.

Safepoint i Europa är fortfarande i sin linda. I USA har Loomis nu installerat totalt 17.200 system, medan det rör sig om en bråkdel av det i Europa.

"Det är fortfarande på en låg nivå, men vi växer ganska kraftigt med Safepoint i Spanien så det börjar bli mer och mer betydelsefullt i Europa. Det finns nu ett större intresse kring Safepoint hos våra kunder i Europa där framför allt Frankrike och Spanien leder den utvecklingen", säger Patrik Andersson.

Enligt Loomis är potentialen på den amerikanska marknaden ungefär 300.000 system. Någon motsvarande potential för marknaden i Europa har bolaget ännu inte räknat fram.

"Den övningen har vi inte gjort ännu. Vi håller på med en marknadsundersökning för att se hur den siffran ser ut, men att det finns en stor potential är jag övertygad om", kommenterar vd:n.

Den framtidsbild som Loomis tidigare gett uttryck för, en målsättning att sälja ungefär 5.000 Safepoint-enheter per år under de kommande åren i USA, är enligt Patrik Andersson oförändrad.

"Absolut, det är en rimlig ambition som vi håller fast vid".

Loomis nytillträdda vd Patrik Andersson sätter förvärv högt upp på sin prioriteringslista.

Loomis har en uttalad förvärvsambition och i sambands med att den nya vd:n nu presenterar sin första delårsrapport har förvärvsförväntningarna skruvats upp.

"Med en permanent vd på plats väntar vi oss att Loomis accelererar sin förvärvstakt och börjar göra större bolagsköp", skrev bland annat Carnegie inför fredagens rapport.

"Förvärv är jätteviktigt och det ligger högt på min agenda. Vi har en pipeline som vi jobbar aktivt med hela tiden. Vi jobbar stenhårt med den frågan, dagligen", säger Patrik Andersson till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt vd:n vill Loomis dels ha ett större fotavtryck i Latinamerika och även Asien är av intresse.

"Men det är inte bara det utan vi tittar även på om vi kan köpa något på våra befintliga marknader för att stärka vår affär, vilket är ett större synergicase", säger han.

Beroende på om det rör sig om tilläggsförvärv eller större affärer omsätter de bolag Loomis kan vara intresserade av allt från 100 miljoner kronor till ett antal miljarder, enligt Patrik Andersson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -