Anotos omsättning ökar kraftigt

Rapport Rörelseresultatet blev -42 miljoner kronor andra kvartalet, en förbättring jämfört med första kvartalets 62 miljoner kronor men en försämring jämfört med -24 miljoner i fjol.

Anoto, som tillverkar digitala läspennor, redovisar ett resultat efter skatt på -40 miljoner kronor för det andra kvartalet 2016 (-29). Resultatet per aktie uppgick till -0:03 kronor (-0:04).

Nettoomsättningen uppgick till 83 miljoner kronor (40).

Resultatet före av- och nedskrivningar blev -35 miljoner kronor (-23).

Anotos omsättning under det andra kvartalet ökade kraftigt, både jämfört med första kvartalet och med motsvarande period i fjol.

Flera faktorer låg bakom den stora ökningen, bland annat har Anoto ett stabilt intäktsflöde från de nyligen förvärvade bolagen Livescribe och Pen Generations, vilka bidrog med en omsättning om 23 miljoner kronor under kvartalet. En lyckad leverans av pennor till projektet avseende det japanska försäkringsbolaget bidrog med intäkter om 30 miljoner kronor.

Bruttoresultatet ökade till 26 miljoner kronor (18) men bruttomarginalen sjönk till 31 procent, från 46 procent motsvarande period 2015.

"En diversifiering av produktportföljen och ett minskat beroende av högmarginalverksamheten Enterprise Forms fortsätter att pressa bruttomarginalen. Denna stannade på 31%, en nioprocentig minskning jämfört med det första kvartalet. Nedgången var väntad såsom en effekt av en ökad intäktsbas med högre volymer och lägre marginaler", skriver Anoto.

Rörelseresultatet blev -42 miljoner kronor andra kvartalet, en förbättring jämfört med första kvartalets 62 miljoner kronor men en försämring jämfört med -24 miljoner i fjol.

"Rörelsekostnaderna är fortfarande höga på grund av att de omstruktureringar som beslutades under det andra kvartalet inte uppnår full effekt förrän under det andra halvåret i år", skriver Anoto.

De totala ersättningarna till konsulter, på grund av omstruktureringen, blev så gott som oförändrade under andra kvartalet jämfört med det första och uppgick till 52 miljoner kronor.

"Vi förväntar oss dock att denna post minskar under tredje kvartalet, och ytterligare åtgärder för att minska personalen som genomförts under det andra och tredje kvartalet väntas få full effekt under det fjärde kvartalet. Hitintills har vi åstadkommit kvartalsmässiga besparingar inom arbetskraftskostnader uppgående till 15 miljoner kronor", skriver Anoto.

En annan orsak till de höga driftskostnaderna är utvecklingskostnaderna för HP-pennan samt ökade kostnader för externa konsulter i samband med förberedelsen för massproduktion.

"Vi förväntar oss att en väsentlig del av arbetet kommer att ske under det tredje kvartalet, vilket gör det möjligt för oss att minska kostnaderna under det fjärde kvartalet i år", skriver Anoto.

Anoto breddar sitt erbjudande och för samtal om flera stora affärer.

Det framgår av bolagets delårsrapport.

Anoto är i slutskedet av diskussioner med TStudy i Kina gällande ett köp av minst 100.000 pennor under ett år avsedda för den kinesiska utbildningsmarknaden.

I Japan, är Anoto i slutskedet av förhandlingarna gällande ytterligare en order på 4.000 pennor och 6.000 dockningsstationer som en fortsättning på den tidigare beställningen av Boxer Jr-pennor.

"Vi räknar med att leverera denna order under det fjärde kvartalet i år", säger vd Joonhee Won.

Vd:n lyfter fram samarbetet med Digiwork som är specialist inom mönsterbaserad bildkodningsteknik för mobiltelefoner och surfplattor.

"Anoto är på väg in i en ny utvecklingsfas. Anoto är inte längre bara en pennhårdvarutillverkare. Vårt fokus på programvara för samarbete, och alternativ användning av mönster kommer att utöka vår affärsverksamhet bortom papper och skärmar", säger Joonhee Won i rapporten.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -