Lämnar räntan oförändrad

Makro Federal Reserve lämnar målet för dagslåneräntan, Fed funds, oförändrat inom intervallet 0,25-0,50 procent, men beslutet var inte enhälligt.

Federal Reserve lämnar målet för dagslåneräntan, Fed funds, oförändrat inom intervallet 0,25-0,50 procent.

Enligt Bloomberg News enkät räknade 92 av 94 tillfrågade ekonomer med att målintervallet för Fed funds skulle lämnas oförändrat, medan två väntade sig en höjning med 25 punkter.

Federal Reserves styrränta ändrades senast den 16 december 2015, då den höjdes med 25 punkter till ett intervall på 0,25-0,50 procent.

Räntebeslutet var inte enhälligt. Esther George reserverade sig och ville höja fed funds med 25 punkter till ett intervall på 0,50 till 0,75 procent.

Beträffande timing och storlek på kommande räntejusteringar noterar FOMC att man ska bevaka olika arbetsmarknadsmått samt indikatorer på inflationstryck och inflationsförväntningar. Man ska även bevaka den finansiella och internationella utvecklingen. Givet att inflationen ännu ligger under 2 procent, kommer man att noga bevaka faktiska och väntade framsteg mot målet.

Fed upprepar att man antar att den ekonomiska utvecklingen kommer att ske på ett sätt som talar för "endast gradvisa höjningar" i Fed fundsräntan, och räntenivån antas förbli, under en tid, under nivåer som antas gälla på längre sikt.

"Men den faktiska banan för Fed fundsräntan kommer att bero på de ekonomiska utsikterna så som de visar sig i inkommande data", skriver FOMC.

Fed-kommittén fastslår att ny information sedan föregående möte tyder på att arbetsmarknaden har stärkts och att ekonomin växer i dämpad takt. Fed konstaterar att de närtida riskerna mot de ekonomiska utsikterna har minskat, och upprepar att de fortsätter att bevaka den globala ekonomiska och finansiella utvecklingen.

Det framgår av pressmeddelandet i samband med Federal Reserves räntebesked på onsdagen.

Vid föregående FOMC-möte, den 14-15 juni, konstaterade kommittén att ny information tydde på att takten i förbättringen på arbetsmarknaden har saktat in medan den ekonomiska aktiviteten har tagit fart. Fed sade då inget om riskbalansen.

Fed konstaterar nu att jobbtillväxten i juni var stark efter ett svagt utfall i maj. Netto visar sysselsättningen och andra arbetsmarknadsindikatorer på en viss ökning i arbetskraftsutnyttjandet de senaste månaderna.

Hushållens konsumtion har ökat starkt men företagens fasta investeringar har varit svaga. Inflationen har fortsatt legat under kommitténs långsiktiga mål, delvis beroende på tidigare nedgångar i energipriser och sjunkande priser på andra importvaror.

Marknadsbaserade mått på inflationskompensation har förblivit låga, medan de flesta enkätbaserade mått på de långsiktiga inflationsförväntningarna, som helhet, inte har ändrats mycket de senaste månaderna.

FOMC räknar dock med att med en "gradvis anpassning av hållningen i penningpolitiken" så kommer den ekonomiska tillväxten kommer att öka i en måttlig takt, och arbetsmarknadsförhållandena kommer fortsätta att förbättras.

Inflationen väntas förbli låg på kort sikt, delvis beroende på grund av tidigare nedgångar i energipriser, men stiga mot 2 procent när de övergående effekterna av energipriserna och importpriserna försvinner och arbetsmarknaden stärks ytterligare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -