Detaljhandeln ökar

Makro Försäljningsvolymen i detaljhandeln, i fasta priser och kalenderkorrigerad, ökade totalt med 3,2 procent i juni, jämfört med samma månad 2015.

Det visar statistik från SCB och HUI Research.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntades försäljningen ha ökat med 4,0 procent.

Dagligvaruhandeln ökade med 2,2 procent medan sällanköpsvaruhandeln steg med 4,0 procent.

Jämfört med föregående månad sjönk försäljningen 0,6 procent i juni.

HUI konstaterar att prisutvecklingen inom dagligvaruhandeln i juni var den lägsta sedan mätningen i september 2014 och uppmättes till 0,9 procent. Den svaga prisutvecklingen i juni indikerar ett tilltagande prisfokus i branschen. Hittills i år har prisutvecklingen inom dagligvaruhandeln stigit med 1,6 procent, vilket ligger i linje med HUIs helårsprognos.

Hushållens goda köpkraft har under året gett ett uppsving för sällanköpsvaruhandeln. Den något lägre tillväxttakten än tidigare månader ska ses mot att branschen mötte mycket starka jämförelsetal från föregående år. Inom sällanköpsvaruhandelns delbranscher uppvisade leksakshandeln, optikhandeln och bygghandeln de högsta försäljningsökningarna.

Hushållens förutsättningar för konsumtion i detaljhandeln bedöms vara goda under återstoden av 2016, även om köpkraften hämmas något av amorteringskrav och begränsningarna i ROT- och RUT-avdragen.

Hushållens syn på den egna ekonomin (nulägesbedömning) fortsätter att vara mer positiv än normalt och deras inställning till att köpa kapitalvaror är också förhållandevis positiv.

"HUI bedömer att detaljhandeln kommer att vara en viktig motor för svensk ekonomi även i år och vår prognos för den totala försäljning 2016 ligger på en tillväxt om 4,0 procent", skriver HUI.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -