Bra lönsamhet i Tieto

Aktieanalys Det blir sannolikt ännu ett år med god utdelning från Tieto då lönsamheten blivit allt bättre. Det har passerat drygt ett halvår sedan vår senaste analys och det har blivit dags för en kort avstämning.

It-konsulten Tieto ökade omsättningen med 5,9 procent i lokala valutor under andra kvartalet. Justerat steg rörelsevinsten till 35,8 miljoner euro, vilket innebär ett hälsosamt marginallyft från 8,3 procent till 9,4 procent.

Orderingången var något svagare än samma tidpunkt i fjol men backlogen väger tyngre. Arbete värt 1 757 miljoner euro finns att göra och bolaget tror på bättre inflöde under andra halvåret.

Att Tietos omsättning växer är positivt, under första halvåret har omsättningen ökat 2,6 procent, samma period i fjol minskade intäkterna med 5,7 procent. Men det är inte den ökande försäljningen utan de löpande lönsamhetsförbättringarna som gör aktien attraktiv. Sen 2014 har omsättningen krympt något år mot år men lönsamheten mer än dubblerats.

På rullande tolv månader har rörelsemarginalen stigit till 9,4 procent, vilket kan jämföras med 4 procent under 2014, enligt Börsdata. Över samma mätperiod har det fria kassaflödet per aktie ökat till 4,75 kronor, vilket tyder på bra möjligheter till utdelning.

Tieto redovisar siffror i euro och bolaget tror att det justerade rörelseresultatet kan stiga till mer än 150,8 euro under 2016, en bild som analytikerna delar. Enligt SME Direkts konsensus kan det justerade rörelseresultatet stiga till 163 miljoner euro i år. Vinsten per aktien blir då 1,48 euro och utdelningen 1,35 euro.

Sen vår senaste analys av Tieto, skriven förra hösten, har aktien avkastat med nästan 18 procent  inkluderat utdelning. Och även på årets prognos är den en lockande investering, givet direktavkastning som väntas bli 5 procent.

Konjukturläget burkar spegla rätt väl hur mycket konsultbolagen har att göra men i den rasande takt som digitaliseringen river fram måste både privata företag eller offentlig sektor hålla tempot uppe för att inte hamna långt efter. Det gäller i närmast alla branscher. Konkurrensen om kunderna är dock stor. Marknaden delas av ett fåtal jättar och ett oräkneligt antal mindre konsultbyråer.

Svårigheterna i den finska ekonomin bromsar fortfarande utvecklingen men i Sverige rullar affärerna på i bra takt.

När vi skrev om Tieto i höstas förväntade vi oss ingen raketstigning i aktien och inte heller denna gång tror vi på något våldsamt rally. Men en god direktavkastning lockar, därför upprepar vi vår tidigare köprekommendation. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
TietoEVRY Oyj Köp 248,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -