Skyller på engångseffekter

Spel Högre marknadsföringskostnader och spelskatter tyngde Unibets resultat i andra kvartalet, som blev klart lägre än väntat. Det säger vd:n Henrik Tjärnström i en intervju efter att aktien fallit 7 procent under onsdagsmorgonen.

Engångseffekter i form av främst högre marknadsföringskostnader relaterade till fotbolls-EM och spelskatter tyngde Unibets resultat för det andra kvartalet, ett resultat som blev klart lägre än väntat enligt SME Direkt.

Den förklaringen ger speloperatörens vd Henrik Tjärnström i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"Trenden vi har sett under tidigare mästerskapsår, om man tittar mellan det första och andra kvartalet, är att vi brukar komma in mellan 20 och 30 procent lägre på ebitda i det andra kvartalet jämfört med det första kvartalet. Och nu kommer vi in 24 procent lägre".

Unibet meddelade i rapporten samtidigt att det genomsnittliga dagliga spelöverskottet räknat i brittiska pund mer än fördubblats under de tre första veckorna av juli i förhållande med samma period 2015.

"Med tanke på starten på det tredje kvartalet och att vi fortfarande väntar oss att komma in ett par procentenheter under 30 procent i marknadsföringsinvesteringar gör att vi är trygga med de långsiktiga utsikterna. För oss är det mer en tajmingfråga mellan kvartalen hur saker och ting faller", säger han.

Man ska alltså inte extrapolera det här resultatet?

"Nej, det här är mer engångsfaktorer på ebitda och nedåt bakom att det kommer in lägre än förväntningarna just nu", fortsätter Henrik Tjernström.

Att reserveringarna för spelskatterna ökade under andra kvartalet kommenterar han:

"I Frankrike är det en omsättningsbaserad skatt, och i och med att turneringen gick i Frankrike och att de gick till finalen innebar det en högre omsättning vilket leder till högre spelskatter, runt 2,5 miljoner högre än konsensus".

Starten på det tredje kvartalet, som han beskriver som väldigt positiv, överraskar honom inte.

"Det handlar mer om hur saker och ting faller", säger Henrik Tjärnström och pekar främst på hur spelschemat under ett fotbolls-EM ser ut och att slutet i fotbollsturneringen var fördelaktigt för spelbolaget i och med att finalen gick till förlängning och att den vanns av Portugal.

Hur påverkas ni av Brexit?

"Pundet har ju försvagats ganska kraftigt och det innebär ju valutamedvind för oss", säger Henrik Tjernström men menar samtidigt att det är för tidigt att uttala sig huruvida Brexit eventuellt kommer att få några mer långsiktiga effekter för spelbolaget.

Unibets aktie hade vid 10.20-tiden på onsdagen tappat närmare 7 procent efter ett klart lägre resultat än väntat. Rivalen Betsson tappade i sin tur drygt 2 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -