Fortsatt bred uppgång

Börsen Vid lunchtid på onsdagen låg börsen fortsatt på plus i linje med den nivån som noterades i öppningen. De tyngre industribolagen fortsatte att dra i topp på den breda uppgången i storbolagsindexet OMXS30, vilket speglade rörelserna nere på kontinenten.

Vid 13.00-tiden hade indexet OMXS30 ökat med 0,8 procent och stod i 1.393 punkter.

På de större europeiska handelsplatserna stod börsindexen på plus med franska CAC40 i topp, 1,5 procent upp efter att lyxkonglomeratet LVMH och biltillverkaren Peugeot avlagt kvartalsrapport.

Det europeiska branschindexet Stoxx600 Banks var upp 1,3 procent. Deutsche Bank var ned cirka 5 procent, trots bättre siffror än väntat. Spanska Banco Santander var däremot upp efter ett bra kvartal. Marknaden väntar spänt inför resultatet av stresstesterna på de europeiska bankerna som ska komma på fredag.

Av de svenska storbankerna handlades endast Handelsbanken lägre.

Oljepriset fortsatte sin kräftgång på nivåer under 45 dollar fatet, och var ner -1,2 procent. Guldpriset steg försiktigt med 0,3 procent, medan basmetallerna undantaget nickel backade något.

Volvo var den mest omsatta aktien i OMXS30-index och med en uppgång på 2,4 procent tillhörde bolaget vinnarna i storbolagsindexet.

Annars stod de stora verkstads- och stålbolagen för drivet uppåt på OMXS30-index, med SKF, Alfa Laval, Sandvik, SSAB och Atlas Copco bland vinnarna.

Index för den svenska industrin har stigit med 1,3 procent sedan öppning. Motsvarande index för den europeiska industrisektorn har också stigit med cirka 1,45 procent.

Fingerprint återfanns också på uppsidan, plus 2,2 procent. Under dagen har Fingerprint meddelat att deras teknik används i tre nya telefoner.

Unibet hämtade sig något från de nivåer bolaget handlades på efter börsöppning, men var fortfarande klart på minus med ett tapp på 6,2 procent. Spelbolagets kvartalssiffror var lägre än väntat.

Även norska Statoil presenterade en svag rapport och var nere under morgonen, men har liksom Unibet hämtat sig något till -2,7 procent. Svenska Lundin Petroleum var en av få förlorare på OMXS30, om än endast ner med 0,3 procent.

Den kraftiga rapportdrivna stegringen från förmiddagshandeln i bygghisstillverkaren Alimak höll i sig och aktien handlades 11,9 procent upp. Även G5 Entertainment låg på plus, upp 7,4 procent efter att bolaget släppt sina kvartalssiffror.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -