Arbetskraftsbristen ökar

Makro För sjunde kvartalet i rad ökar andelen företag som rapporterar brist på arbetskraft och andelen med brist är nu mycket högre än normalt. Det sade Maria Billstam, ansvarig för Konjunkturbarometern vid KI, vid en pressträff på onsdagen.

"Andelen företag som rapporterar att de har brist på arbetskraft ökar från 29 procent till 33 procent. Senast bristtalen var så här höga var i januari 2008. Samtliga sektorer i näringslivet rapporterar om ökad brist på arbetskraft", sade hon.

Hon konstaterade att den sammanfattande barometerindikatorn sjönk något i juli, till 102,2 från 103,0.

"Det är en liten nedgång, man får nästan betrakta det som brus", sade hon.

Hon noterade att framför allt hushållen blev mer pessimistiska, medan samtliga sektorer i näringslivet har konfidensindikatorer som ligger över det historiska genomsnittet på 100.

"Företagen är fortsatt nöjda med rådande efterfrågeläge och de har optimistiska anställningsplaner", sade Maria Billstam.

Hushållens konfidensindikator sjönk till 95,2 från 98,5, med ökad pessimism om både sin egen och svensk ekonomi. Nytt för denna månad är att även mikroindex, synen på den egna ekonomin, sjunker under 100.

Industrins konfidensindikator backade i juli. Industriföretagens kapacitetsutnyttjande har ökat något de senaste kvartalen och är nu det högsta på fem år.

I byggsektorn steg konfidensindikatorn något i juli, till höga 109,7. Företagen är nöjda med orderingången och optimistiska om framtiden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -