Halvtidsavstämning i verkstan

Aktiekommentar Resultaten har varit blandade i andra kvartalet för Stockholmsbörsens verkstadsbolag. I Europa vädras morgonluft men i Amerika och olje-, gas och gruvindustrin är efterfrågan fortsatt svag. Fjolårets valutamedvindar har bytt riktning.

Verkstadsindustrin har haft ett tufft år så här långt.

Endast två av sju bolag som Placera valt att titta närmare på levererade bättre siffror i andra kvartalet jämfört med i fjol. För resterande fem sjönk både resultat och omsättning. Assa Abloy är ensamt om att lyckats överträffa både fjolårets och SME Direkts konsensus.

Därtill har alla bolag drabbats av negativa valutaeffekter, även om påverkan varit olika stor. Storbritanniens utträde ur EU fortsätter också vara ett orosmoment och verkstadsbolagen avvaktar eventuella effekter av en framtida sorti.

Det är en bit kvar på rapportperioden men många av Stockholmsbörsens tungviktare i verkstan har hunnit rapportera. Resultaten och framtidsutsikterna ger en fingervisning om förutsättningarna för helåret 2016.

  Sandvik SKF Alfa Laval Volvo Assa  Abloy  Atlas Copco  Autoliv 
Skillnad i Q2, år mot år              
Omsättning -4,0% -8,0% -12,1% -6,9% 4,8% -2,6% 12,5%
Rörelseresultat -9,0% -21,3% -26,6% -48,1% 6,1% -5,9% 1,9%
Vinst per aktie -5,0% -7,0% -13,7% -61,7% 7,1% -12,7% 8,4%
               
               
Avvikelse från prognos i Q2              
Omsättning 0,4% -1,2% 1,3% -0,5% 0,9% 3,2% -2,3%
Rörelseresultat 5,2% -6,5% -3,7% 17,7% 2,2% 4,5% -3,7%
Nettovinst 10,0% -23,3% 15,6% 5,4% 2,8% 0,7% 3,4%
              Källor: SME, Bolagen, Börsdata

Assa Abloy

Låsjätten Assa Abloy har sett en starkare efterfrågan på de mogna marknaderna, något man inte sett sedan finanskrisen. Däremot har utvecklingen på tillväxtmarknaderna varit dålig. Utsikterna är svagare även globalt men bolaget ser bättring i både Europa och USA.

Trots negativa valutaeffekter ökade rörelsemarginalen i andra kvartalet till 16,3 procent. Organiskt ökade försäljningen med 4 procent. Där till har sex nya bolagsköp genomförts. Jämfört med fjolåret har omsättningen ökat med knappt 5 procent och vinsten per aktie med 7 procent.

På ovanstående punkter var resultaten stadigt bättre än vad analytikerna förväntat sig enligt SME Direkts sammanställning.

Aktien har stigit med 5 procent sedan Assa Abloy rapporterade för en dryg vecka sedan.

Autoliv

Säkerhetsbolaget Autoliv stack också ut positivt i kvartalet. Omsättningen ökade med 12,5 procent och vinsten per aktie steg med 8,4 procent, vilket var väldigt nära vad bolaget på förhand förväntat.

Autoliv har gynnats av en starkare europeisk efterfrågan och rekordförsäljningar av lätta fordon. I Europa steg försäljningen med 16 procent i kvartalet. Affärsområdet aktiv säkerhet ökade sin försäljning med starka 30 procent. Orderingången har varit god och valutaskillnader har haft begränsad effekt på resultaten.

Men förväntningarna på Autoliv har varit högt ställda och mot analytikernas konsensus gick Autoliv på pumpen. Omsättningen var 2,3 procent under prognos och rörelsevinsten 3,7 procent lägre än förväntat, enligt SME Direkt.

Sandvik

Sandvik, som bland annat levererar maskiner och verktyg till gruvindustrin såg omsättningen krympa 4 procent och resultat per aktie 6 procent på årsbasis i andra kvartalet, men lyckade trots detta överträffa analytikernas förväntningar. Nettovinsten var 10 procent bättre än SME Direkts konsensus. På en vecka har aktien ökat med 4,5 procent.

Även orderaktiviteten var ett par procentenheter lägre än i fjol och bolaget märker av viss försiktighet hos kunderna. Olje- och gas- industrin visade på betydande svaghet. Orderingången ökade i Asien, var oförändrad i Europa, men backade med hela 10 procent i Nordamerika.

Ogynnsamma valutaskillnader drabbade både orderingång och intäkter negativt med cirka 5 procent.

SKF

Kullagerbolaget SKF ser främst utmaningar på sina marknader och sparade till sig ett starkare kassaflöde i senaste kvartalet.

Kvartalsresultaten var sämre än i fjol och en bra bit under prognos, vilket förklarar den sura handeln i aktien senaste tiden. På en månad har aktien tappat 9 procent i värde och även i ett längre perspektiv är utvecklingen svag. På tre år har aktien backat 25 procent.

Prognosen för tredje kvartalet är inte heller munter. Mot i fjol väntas efterfrågan vara betydligt svagare i Nordamerika och oförändrad i Europa

I kvartalet ökade försäljningen med knappt 2 procentenheter i Europa men rasade 13,3 procent i Nordamerika. Även i Asien var utvecklingen svag.

Atlas Copco

Atlas Copco levererar kompressorer och vakuumlösningar över hela världen. Även för dem föll försäljningen. Omsättningen var 2,6 procent lägre och vinsten per aktie nästan 13 procent svagare i kvartalet jämfört med i fjol. Trots det överträffades analytikernas förväntningar. På en månad har aktien stigit med 8 procent.

Neddragningar inom gruvindustrin och lägre aktivitet på anläggningssidan har påverkat bolagets serviceverksamhet negativt. Orderingången har under första halvåret sjunkit med 3 procent, negativa valutaeffekter sänkt siffran med 4 procent och förvärv bidragit med 1 procent.

Volvo

Vid en första anblick ser Volvos kvartalssiffror inte särskilt muntra ut. Rörelseresultatet föll kraftigt mot i fjol och omsättningen sjönk med nästan 7 procent.

Men bakom siffrorna finns en annan sanning. Justerat för avsättningarna relaterade till EU:s konkurrensutredning, omstruktureringskostnader och en reavinst från försäljningen av aktier i Eicher Motors under fjolåret, steg rörelsemarginalen mot i fjol, till 7,8 procent. Och rörelseresultatet överträffade vad marknaden förväntat med hela 18 procent.

Efterfrågan på bolagets produkter har emellertid varit fortsatt svag runt om i världen. Underliggande omsättningen sjönk med 3 procent och det är framförallt i Nordamerika och Asien som försäljningen tappar. På Europamarknaden ser det dock ljusare ut.

Alfa Laval

Alfa laval levererar värmeöverföringslösningar över hela världen. Orderingång har över rullande tolv månader sjunkit sedan andra kvartalet 2015. I årets första kvartal tappade orderingången hela 19 procent och i jämförelse var orderminskningen på 9 procent, år mot år, i andra kvartalet en förbättring. I tredje kvartalet spås efterfrågan bli oförändrad eller svagare än i andra kvartalet.

Geografiskt ökade efterfrågan i Östeuropa inklusive Ryssland och i Asien, pådrivet av Kina. Men år mot år minskade efterfrågan i USA bland annat på grund av nedgångar inom olja- och gassektorn.

Externa prognoser för fartygskontraktering har sänkts från 900 Mkr till 850-650 Mkr, vilket beskriver hur bolaget upplever marknaden, enligt vd Tom Erixon.

Valutamotvindar har dragit ned både omsättning och resultat. I kvartalet minskade nettoomsättningen med 12 procent mot i fjol och resultatet med 13 procent. Trots motgångarna var resultatet nästan 16 procent starkare än analytikernas förväntan. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -