"Ett branschproblem"

Ericsson Ericsson brottas inte med ett vd-problem utan ett branschproblem. Det säger Lars Söderfjell, aktiestrateg på Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt och lägger till att "trycket blev för hårt" efter en tid av rykten.

"Utan en färdig vd-kandidat är detta en naturlig övergångslösning. Vd-bytet kan ge en kortsiktig kursreaktion. Samtidigt förändrar det inte fundamenta, det är inte så mycket ett bolags- utan mer av ett branschproblem. Ericssons problem är inte unika, Nokia/Alcatel-Lucent brottas med likande problem. Det kan mycket väl bli en lättnadsreaktion i spåren av att Hans Vestberg lämnar, men sedan kan man fråga sig om det är motiverat", säger Lars Söderfjell vidare.

Lars Söderfjell resonerar i termer av att man mellan raderna kan läsa ut att Jan Frykhammar också kan komma att lämna. Då Ericssons storägare har en bra historik i att rekrytera vd:ar är aktiestrategen inte direkt orolig kring processen men säger att det inte bara räcker med att skära kostnader. En ny vd kommer att behöva finna en riktning för Ericsson med syfte att finna organisk tillväxt.

"Ericssons problem är inte unika. Att fortsätta skära kostnader räcker inte riktigt. Först när en ny vd är på plats kan en rikting om var Ericsson ska röra sig stakas ut. Den fundamentala situationen ändras inte, det rör sig om mer än bara att byta vd", säger Lars Söderfjell.

Vilken kursändring ska Ericsson göra för att nå organisk tillväxt, resonerar han vidare.

"Vem blir den permanenta efterträdaren och hur påverkar det den strategiska färdriktningen", fortsätter han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -