Svagt av Skanska

Rapport Byggbolaget gjorde ett sämre resultat än väntat, trots att effekterna av brittiska EU-valet ännu inte märkts av.

Skanskas rörelseresultat blev 1.664 miljoner kronor i det andra kvartalet. Väntat var 1.795 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Intäkterna uppgick till 37.252 miljoner kronor. Här låg konsensusprognosen på 39.790 miljoner. Orderingången summerade till 53,9 miljarder kronor i kvartalet, vilket kan jämföras med väntade 53,5 miljarder.

SME-prognoser och Skanskas intäkter och resultat anges enligt bolagets segmentsredovisning.

Osäkerheten före och efter Brexit har än så länge inte haft någon direkt inverkan på Skanskas byggverksamhet i Storbritannien, skriver vd Johan Karlström i byggbolagets halvårsrapport.

"Vi fortsätter dock att ha en nära dialog med våra kunder, framförallt inom husbyggnadssektorn där sannolikheten för negativa effekter är som störst. Ser vi till vår utvecklingsverksamhet globalt är det möjligt att turbulensen i Storbritannien kan leda till att investerare vänder sig till våra andra marknader", skriver han vidare.

På kort sikt framhåller han att osäkerheten kan leda till att tillväxten påverkas negativt. Därigenom fortsatt låga räntor gynnar värderingen av vår utvecklingsverksamhet, lyfter Johan Karlström fram.

Marknadsutsikterna, som omfattar den kommande tolvmånadersperioden, visar på ett försämrat läge för husbyggandet i Storbritannien och Polen, jämfört med hur läget såg ut för ett kvartal sedan. Även de polska utsikterna för anläggningsbyggandet har försämrats.

Enligt Skanska har marknaden för kommersiellt husbyggande i Storbritannien påverkats av ökad osäkerhet efter EU-folkomröstningen. Marknaden för anläggningsprojekt samt kommersiellt husbyggande i Polen är påverkade av förseningar i allokeringen av EU-bidrag.

För den finska bomarknaden menar Skanska dock att utsikterna har förbättrats.

"Marknaden i Finland är överlag fortsatt svag men med tecken på en förbättring i bostadsbyggande", heter det i rapporten.

Inom Skanskas övriga marknader och segment i byggverksamheten är utsikterna, jämfört med de som lämnades för ett kvartal sedan, oförändrade.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -