Svaga utsikter i Skanska

Aktieanalys Byggbolaget har fortsatta problem med lönsamheten inom sin byggverksamhet. Utsikterna för bolagets vinster de kommande åren är dystra.

Skanska bokade i det andra kvartalet sin största enskilda order någonsin. Det gäller uppdraget att bygga en ny terminalbyggnad vid LaGuardia-flygplatsen i New York.

Skanskas andel av projektet är värd motsvarande 23 miljarder kronor. När bolaget på fredagsmorgonen presenterade sin halvårsrapport kunde Skanska således visa upp ett kraftigt lyft i orderingången. Jämfört med andra kvartalet i fjol ökade den med 92 procent.

USA är en av Skanskas viktigaste marknader och det har historiskt även varit en av bolagets allra mest lönsamma delar. Skanska delar upp sin amerikanska verksamhet i USA Building som bygger hus och i USA Civil som bygger infrastruktur och anläggningar (järnvägar, broar och vägar till exempel). Speciellt det sistnämnda området var under många år extremt lönsamt för Skanska.

Ökad konkurrens har dock inneburit att marginalerna inom USA Civil stadigt gått kräftgång de senaste åren. Skanska har dessutom för närvarande en handfull projekt inom USA Civil som kantats av stora problem vilket ytterligare drar ned lönsamheten.

LaGuardia-uppdraget delas lika mellan USA Civil och USA Building som åtminstone i New York-området kommer att ha fullt upp några år framöver. I andra delar av USA behöver Skanska dock fortfarande rycka upp verksamheten inom framför allt Civil.

USA-marknaden är viktig för Skanska även inom området Property Development. Det är bolagets egen projektutveckling inom kommersiella fastigheter. Skanska är omvittnat duktiga på att bygga kontorsbyggnader och bolaget har inte minst varit framgångsrikt på området i USA.

Property Development gör inget eget byggande, det sköter byggenheterna inom Skanska om. De fina vinsterna hamnar dock inom Property Development som stått för 37 procent av koncernens rörelseresultat de senaste tolv månaderna.

Vid halvårsskiftet hade Skanska 47 pågående projekt inom Property Development och vd Johan Karlström upprepar i rapporten bolagets ambition att fortsätta hålla en hög aktivitet inom kommersiell fastighetsutveckling.

Skanska driver även egna projekt inom bostadsutveckling och inom infrastruktur. De båda områdena har på rullande tolv månader svarat för 14 respektive 10 procent av rörelseresultatet. LaGuardia-uppdraget projekteras av Skanska Infrastructure Development och är det tredje stora uppdraget Skanska tar hem i USA där projektet drivs i samarbete med en myndighet. Det är en typ av uppdrag Skanska hoppas mer på i framtiden.

Byggenheterna inom Skanska står för nästan all omsättning men bara 40 procent av rörelseresultatet. Lönsamheten i byggverksamheten i det andra kvartalet var en besvikelse. USA Civil tyngs fortfarande av sina många problemprojekt och nu har även nya problem tillstött i Polen. Ett antal projekt i landet har fått lov att skrivas ned på grund av höga kostnader.

Skanska bedriver även verksamhet i Storbritannien och marknaden oroar sig för effekterna av landets beslut att lämna EU. Johan Karlström skriver i rapporten att bolaget ännu inte noterat några direkta negativa effekter i landet. Det är framför allt inom husbyggande man kan förvänta sig en eventuell påverkan framöver.

I sin prognos för det kommande året drar Skanska ned sin bedömning av utvecklingen på byggmarknaderna i såväl Storbritannien som i Polen. Bolagets byggmarknader utanför Norden väntas nu vara oförändrade de närmaste tolv månaderna. Norden går fortsatt starkt drivet av Sverige och även USA-marknaden spås förbli stark. Marknadsutsikterna för de egna utvecklingsenheterna är starka inom bostäder och kommersiella fastigheter men mer avslagna för infrastruktur.

Halvårsrapporten möttes av besvikelse på aktiemarknaden. Rörelseresultatet i andra kvartalet var 8 procent lägre än snittprognosen i SME Direkts sammanställning inför rapporten. Marknaden är generellt trött på besked om nedskrivningar i projekt så de nya problemen i Polen var inte vad man ville höra. Att USA Civil halverade sitt rörelseresultat i kvartalet var också ett trist besked. Någon snar förbättring för området tycks inte vara att vänta.

I förväntningarna på Skanska de kommande åren ligger en synnerligen svag vinstutveckling. För innevarande år väntas vinsten per aktie summera till 13,60 kronor. Därefter spås dock vinsterna falla till 12,48 kronor för 2017 och 12,65 kronor året därpå.

P/e-talet för innevarande år ligger för närvarande på 12,9. Därefter stiger det dock till 14,1 respektive 13,9. Direktavkastningen i Skanska-aktien väntas uppgå till 4,4 respektive 4,6 procent. Värdering och direktavkastning ser relativt attraktiva ut i Skanska. Det är dock ett bekymmer att bolaget väntas minska sitt resultat nästa år. Sjunkande vinster är inget som ger aktier luft under vingarna och investerare brukar i sådana lägen söka sig till piggare alternativ.

Det är så klart möjligt att den samlade analytikerkåren är lite för pessimistisk i sin syn på Skanskas utsikter det kommande året.

Några signaler om att bolaget tänker prestera bättre än väntat fick vi dock inte i halvårsrapporten, tvärt om var utvecklingen som sagt en bra bit under förväntan. Till dess att vi eventuellt får anledning att omvärdera synen på de kommande åren tror vi Skanska-aktien kommer att förbli trög.

Vi behåller en neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Skanska B Neutral 179,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -