SSAB lyfte vinsten

Rapport Ståltillverkaren drämde till med ett kraftigt bättre resultat än väntat när morgonens halvårsrapport presenterades. Men utsikterna för tredje kvartalet är inte enbart bra.

SSAB:s rörelseresultat uppgick till 592 miljoner kronor för det andra kvartalet 2016.

Väntat var enligt SME Direkts prognossammanställning 426 miljoner kronor. Rörelsemarginalen blev 4,6 procent, att jämföra med väntade 2,9 procent.

I resultat ingår engångsposter om -76 miljoner kronor. Väntat var -2,1 miljoner.

Justerat rörelseresultat blev 668 miljoner kronor, vilket kan jämföras med väntade 428 miljoner.

Resultatet före skatt landade på 349 miljoner kronor för det andra kvartalet. Analytikerna hade i snitt räknat med ett resultat före skatt på 203 miljoner kronor.

Försäljningen uppgick till 14.471 miljoner kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 14.661 miljoner kronor.

Bolaget räknar med att leveranserna i det tredje kvartalet totalt sett ska bli lägre än under det andra kvartalet, men till en högre prisnivå. I Nordamerika förväntas efterfrågan på grovplåt sjunka något under det tredje kvartalet, framförallt på grund av sedvanlig säsongsmässig avmattning, skriver bolaget.

Även i Europa bedöms efterfrågan vara säsongsmässigt svagare under det tredje kvartalet. Importvolymerna till Europa förväntas vara fortsatt lägre i tredje kvartalet än under slutet av 2015 och början av 2016.

För höghållfasta stål bedöms den underliggande efterfrågan vara relativt oförändrad under det tredje kvartalet.

Vidare räknar SSAB med att kostnaderna för underhållsstopp ska uppgå till 500 miljoner kronor under de tredje och fjärde kvartalen.

SSAB Europe har på grund av efterfrågesituationen skjutit på delar av sina underhållstopp från tredje till fjärde kvartalet.

I SSAB Americas har planen för underhållstoppet i Montpelier ändrats från början av fjärde kvartalet till slutet av tredje kvartalet, främst på grund av att tredje kvartalet är säsongsmässigt svagare, skriver SSAB.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -