På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så stor är rabatten

Rapport Investmentbolaget Kinnevik redovisar ett substansvärde per aktie som vid utgången av det andra kvartalet var 235 kronor.

Det motsvarar, givet en vägd snittkurs för Kinneviks A- och B-aktie på 203 kronor den 30 juni, en substansrabatt på 13,5 procent, mot en rabatt på 12,3 procent den 31 mars och 4,9 procent vid senaste rapportdagen, den 26 april.

Per den 21 juli uppgick substansvärdet till 252 kronor per aktie. Med en Kinnevik B-kurs på 218 kronor, som är vad bolaget anger i rapporten i sammanhanget, motsvarar det också en substansrabatt på 13,5 procent. Räknat på en viktad genomsnittskurs (A- och B-aktier) var rabatten 11,2 procent.

Av bolagets rapport framgår också att Kinneviks andel i modehandlaren Global Fashion Groups kapitalanskaffning slutligen hamnade på 161 miljoner euro, motsvarande drygt 1,5 miljarder kronor.

I slutet av april meddelade Kinnevik att bolaget hade åtagit sig att investera upp till 200 miljoner euro i den kapitalanskaffning som enligt beskeden då skulle uppgå till minst 300 miljoner euro.

Finansieringsrundan fick "ett brett stöd från befintliga aktieägare" i GFG och den totala summan utökades därför till 330 miljoner euro.

GFG kan med hjälp av det nya kapitalet "fokusera på att dra nytta av sina skalfördelar och driva lönsamhetsförbättringar genom ytterligare automatisering av lager, investeringar i logistisk och infrastruktur, samt ökad effektivitet i marknadsföringen", skriver Kinnevik i rapporten.

Kinneviks ägarandel kommer att öka från 26 till 35 procent när kapitalrundan är avslutad, och det svenska investmentbolaget blir därmed största ägare enligt rapporten.

Rocket Internet investerade 68 miljoner euro i rundan och kommer att få en andel om drygt 20 procent i GFG efter kapitalanskaffningen, enligt besked från det tyska bolaget, som Kinnevik äger 13 procent av.

Kinneviks totala nettoinvesteringar uppgick till 1,2 miljarder kronor under första halvåret. Med de åtaganden Kinnevik har gjort, bland annat gällande GFG, beräknas summan uppgå till cirka 2 miljarder kronor och Kinnevik upprepar prognosen om att investeringarna kommer att uppgå till totalt 2-3 miljarder kronor under hela 2016.

Därtill har Kinnevik lovat att teckna sin pro rata-andel av Tele2s nyemission om totalt 3 miljarder kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -