Brittisk pessimism

Makro Markits inköpschefsindex för Storbritanniens industrisektor sjönk till preliminära 49,1 i juli, från oreviderade 52,1 föregående månad.

Analytiker hade väntat sig ett index på 48,7 enligt Bloomberg News prognosenkät.

För att hjälpa till att bringa klarhet i de ekonomiska effekterna av Brexit-omröstningen gör Markit denna månad en engångspublicering av ett preliminärt inköpschefsindex för Storbritannien.

Index för tjänstesektorn sjönk preliminärt till 47,4 från oreviderade 52,3 i juni. Väntat var 48,8.

Det sammanvägda indexet för industrin och tjänstesektorn (composite), noterades till sjuårslägsta 47,7, jämfört med oreviderade 52,4 föregående månad, väntat 49,0.

Chris Williamson, chefsekonom vid Markit, sade i en kommentar att PMI visar på en "dramatisk" försvagning av Storbritanniens ekonomi, och att index nu är nere på samma låga nivå som under den globala finanskrisen i början av 2009.

Han noterar att försvagningen hänförs till Brexit och att den enda ljuspunkten var att industrins index för export steg till den högsta nivån på två år tack vare pundförsvaganingen.

"På denna nivå signalerar enkäten att ekonomin krymper 0,4 procent under det tredje kvartalet, men mycket beror förstås på om vi kommer att få se en fortsatt försvagning i augusti", sade han och tillade att givet ett rekordsvagt index för affärsförväntningar i tjänstesektorn kan det bli värre framöver.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -