Dystra utsikter i Hexpol

Börs Kursen i polymertillverkaren Hexpol fortsätter ned på torsdagen efter det rapportutlösta fallet på 12 procent dagen innan.

Flera banker har sänkt sin rekommendation för aktien, däribland SEB och Danske Bank.

"Vi tror att Hexpol i allt högre grad känner av effekterna av prispressen på polymermarknaden, och det är något som påverkar bolagets volymer", skriver SEB Equity i sin analys där rekommendationen dras ned från köp till behåll och där riktkursen skruvas ned med mer än 20 procent till 75 kronor.

Hexpol redovisade på onsdagen ett rörelseresultat på 465 miljoner kronor för det andra kvartalet och det var 6 procent sämre än snittet i SME Direkts prognossammanställning.

Försäljningstillväxten, justerad för valutakurseffekter och förvärv, uppgick till -9 procent. Väntat var enligt SME Direkt en nedgång med 5,2 procent.

SEB menar att risken i "investeringscaset" har ökat i och med den svaga rapporten och banken tror att prispressen kommer att bestå under hela 2017.

Nya förvärv skulle kunna hjälpa aktien, men SEB noterar i samma andetag att väldigt lite har hänt på den här fronten de 17 senaste månaderna, möjligen för att objekten har blivit svårare att identifiera och gått upp i pris.

Danske Bank, som också har sänkt sin rekommendation till behåll, instämmer med SEB:s resonemang. Danske konstaterar att andra kvartalets volymer, marginal och kassaflöde inte gav något stöd för bankens tidigare positiva syn på aktien.

"Vi tror att denna trend kommer att fortsätta. Den sjunkande basaffären betyder att vi saknar värderingsstöd för ett köpråd och gör att förvärv är den kvarvarande triggern", motiverar Danske Bank sänkningen i ett morgonbrev.

Swedbank sänker också sina estimat efter rapporten, men ser möjligheter där andra ser problem. Bolagets värderingsmultiplar "genererar potential för uppsida, givet Hexpols förvärvsbaserade tillväxtstrategi, som förtjänar en premie", skriver Swedbank som har höjt från neutral till köp.

Hexpol backar ytterligare cirka 6 procent på torsdagen och handlas strax före lunch kring 75 kronor - några kronor över de bottennivåer som gällde vid årets början. Onsdagens 12-procentiga nedgång var den största intradagsrörelsen sedan hösten 2008 i aktien.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -