Guldfeber

Råvaror Att globala investerare sökt sig till säkra tillgångar som guld efter det brittiska valet är känt, men flödet till den ädla metallen har slagit alla rekord de senaste dagarna.

Enligt statisk från ETF.com, en oberoende aktör för information kring börshandlade fonder, är det tydligt att investerare sökt sig till mindre risk i spåren av det överraskande valresultatet.

Det största köptrycket har guld ETF:n SPDR Gold upplevt. Den har nått rekordhöga nivåer och investerare nettoköpte för över 24 miljarder kronor efter brexit. Totalt förvaltar fonden 345 miljarder kronor, vilket gör den till den sjätte största börshandlade fonden i världen. Guldpriset har ökat med över 12 procent i kronor under den turbulenta perioden.

Flödena till relativt säkra obligationer var också stor efter brexit-valet. Men något överraskande var det de mest riskfyllda företagsobligationer som hade nettoinflöden på knappt 19 miljarder kronor. Amerikanska korträntepapper har haft fortsatt stort nettoinflöde efter det brittiska valet på hela 5,5 miljarder kronor.

Som framgår av topplistan över mest köpta börshandlade fonder finns det också två med aktieinriktning. Den mest populära var iShares Edge MSCI Min Vol USA ETF, som investerar i ett amerikanskt index med inriktning på lågriskbolag.

Förlorarlistan toppas av SPDR S&P 500 ETF Trust. Den investerar i de 500 största amerikanska bolagen. Nettoutflöden på motsvarande 29 miljarder kronor får ses som litet i sammanhanget. Fonden är världen största och förvaltar hela 1 500 miljarder kronor.

Både börshandlade fonder inriktade på amerikanska finansbolag och Nasdaq 100 index hade stora nettoutflöden efter det brittiska valet.

Annat som dumpades var japanska aktier. För japanska börshandlade aktiefonder var det fjärde månaden i rad med stora utflöden. Det är i skarp kontrast till förra året när de både Europa och Japan stod högst upp på investerarnas lista.

Enligt månadsstatistik för hela juni från Blackrock, världen största leverantör av börshandlade fonder, är trenden densamma. Börshandlade fonder i guld och amerikanska korträntor har haft stora nettoinflöden.

”I början av månaden var långa amerikanska statsobligationer populära, till följd av utfallet i folkomröstningen, gick nettoflöden till korta amerikanska statsräntepapper då brexit utfallet begränsade risken för en amerikansk räntehöjning i år”, säger Ursula Marchioni, chefstrateg på iShares/Blackrock i Europa.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -