Juni månads fondvinnare

Fonder Resultatet från den brittiska folkomröstningen tog marknaden på sängen och många hedgefonder blev uppsnurrade på läktaren.

Juni blev en tuff månad för många investerare och Stockholmsbörsen backade knappt 4 procent. Det får ändå anses bra med tanke på att börsen rasade över 8 procent måndagen den 27 juni i fotspåren av brexit-utfallet. Det är den största enskilda nedgången på Stockholmsbörsen sedan 1987.

I utlandet gick aktier betydligt bättre och ett globalt aktieindex som MSCI World steg 0,4 procent i juni och mätt kronor. Uppgången förklaras till viss del av den starkare dollarn.

Hittills i år har hedgefonder på global basis haft svårt att leverera positiv avkastning i det turbulenta finansiella klimatet men i juni kom vändningen. Enligt Morningstar steg värdet på hedgefonder globalt med 0,4 procent. Men det berodde till stor del på CTA-hedgefonderna.

Det kategoriindex som inkluderar CTA-hedgefonder avkastade hela 3,7 procent i juni.

Vi har gått igenom de hedgefonder som hittills rapporterat juniavkastningen och ingår i Avanzas fondutbud. Inte överraskande jobbar huvuddelen av fonderna på topplistan med modelldriven terminshandel, kallade CTA:s på engelska. Modellerna analyserar och letar efter trender i olika marknader och utifrån trenden görs sedan placeringar.

De möjliga investeringarna är många – råvaror, aktier, obligationer och valutor – och fonderna är inte beroende av riktningen på den underliggande marknaden för att tjäna pengar. Trenderna och rörelserna var starka vid brexit-eventet och flera förvaltares kvantitativa datamodeller har gått hand i hand med turbulensen på finansmarknaderna.

Överst på vinnarlistan ligger Lynx med en uppgång på hela 10,3 procent. SEB Asset Selection Opportunities och RPM Galaxy följde efter med avkastningar på 9,1 respektive 8,3 procent. Alla tre CTA-fonder i topp har en avkastning över 7 procent sedan starten på året.

Längre ned på vinnarlistan hittar vi andra CTA-hedgefonder: RPM Evolving och SEB Asset Selection Defensive. Där återfinns också två från Pacific Fonder som startade sin verksamhet för ett drygt år sedan. Pacific Precious, som i huvudsak investerar i ädelmetaller och jobbar aktivt med valutapositioner, avkastade 6,8 procent. Sedan årsskiftet är avkastningen uppe i nästan 14 procent.

På förlorarlistan finns i huvudsak så kallade lång/kort aktiehedge och en CTA-hedgefond som tidigare under året varit en vinnare.

Sämst gick fonderna Atlant Edge, Danske Invest Europa lång/kort samt DNB Eco Absolute Return. Även Gladiator, som är en av Placeras favoriter inom lång/kort aktiehedge, misslyckades med att skapa positiv avkastning i juni, fonden backade 1 procent.

En annan av Placeras favoriter, CTA-hedgefond, lyckades sämre i juni och runt brexit-eventet: Aktie-Ansvar Kvanthedge backade 2,2 procent. Sedan årsskiftet har fonden dock en positiv avkastning på 6,8 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -