På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Trögt på bomarknaden

Bomarknad Storstadsregionernas bomarknader tappade fart under andra kvartalet, med dämpad efterfrågan, prisutveckling, budgivning och ökade försäljningstider. Den svagare utvecklingen väntas fortsätta under tredje kvartalet

Det visar SBAB:s Mäklarbarometer som baseras på en kvartalsvis enkät till 220 fastighetsmäklare i de tre storstadsområdena. Enkäten genomfördes under perioden 7 till 21 juni.

SBAB noterar att utfallet i enkäten visar att efterfråge- och prisuppgången bromsade in ordentligt. I Stockholm och Göteborg är det till och med en majoritet av mäklarna som uppger att efterfrågan och priser föll på bostadsrättsmarknaden, för första gången sedan slutet av 2011.

På småhusmarknaden fortsatte budpremierna stiga, om än i långsammare takt än tidigare, medan försäljningstiderna steg marginellt.

"Bakom inbromsningen ligger dels att införandet av amorteringskravet bidrog till att tillfälligt dra upp utbudet av objekt till salu och dels att en ökad oro i omvärlden nog fick en del köpare att tveka. Effekterna av tidigare räntesänkningar håller nog också på att klinga av, vilket kan ha bidragit ytterligare", säger Tor Borg, Chefsekonom SBAB.

SBAB konstaterar vidare att mäklarna nu är "förhållandevis pessimistiska" inför tredje kvartalet jämfört med inför tidigare kvartal. Utbudet av såväl bostadsrätter som småhus väntas falla mer än normalt och efterfrågan och priser väntas stå still.

"Sammantaget pekar förväntningarna mot något som får liknas vid en mjuklandning där priserna står still eller ökar långsamt och försäljningsprocesserna blir lite mindre hetsiga", skriver SBAB, som noterar att enkäten gjordes efter amorteringskravet infördes, men innan britterna oväntat röstade för att lämna EU.

Mäklarbarometern görs av CMA Research på uppdrag av SBAB Bank.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -