Köpvärda fonder januari – så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har varit ett mycket tufft marknadsklimat för fondsparare. Placeras lista över rekommenderade fonder har dock klarat sig bra.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet. Nu är det dags att utvärdera hur det har gått för de fonder som vi rekommenderade i januari 2016.

Globalt aktieindex har tappat 2 procent i svenska kronor och Stockholmsbörsen har backat hela 5,3 procent. I absoluta tal har hela åtta av tio fonder tappat i värde. Men i relativa tal, jämfört med sina kategoriindex, har de klarat sig bra. Fem av tio fonder har utvecklats bättre eller i nivå med sitt kategoriindex.

Det har varit olika utveckling bland högre risk fonderna. Indexfonden SPP Aktiefond Global sjunkit mindre än snittet av liknande fonder. Odin Emerging Markets Index har haft det kämpigare och levererat en sämre avkastning än kategorisnitt, trots att den har positiv avkastning. Fonden har lägre risk

Våra val av aktivt förvaltade högre risk fonder har utvecklats olika. UBS (Lux) ES Eurp Opp Uncons EUR P, har avkastat bättre än kategorisnittet. Carnegie Swedish Small Cap som var fjolårets vinnarfond har utvecklats lite sämre än kategorisnittet.

Två av fyra blandfonder har utvecklats som förväntat. Den blandfond som sticker ut är Sensor Sverige Select som utvecklats klart sämre än kategorisnittet.

Spiltan Räntefond Sverige har presterat bra och stigit 1,0 procent. Det är bättre än kategoriindex som ökat 0,9 procent.

Det senaste halvårets marknadsturbulens har varit extremt utmanande för hedgefonder, kategorin har tappt 1,7 procent under halvåret. Utvecklingen för lågriskhedgefonden Brummer Multi Strategy har varit svag. Den har gått ner 2,3 procent, vilket är mycket under våra långsiktiga förväntningar.

  Avkastning Kategori-
  6 mån % index %
SPP Aktiefond Global 0,0 -2,1
Odin Emerging Markets 5,4 5,9
UBS (Lux) ES Eurp Opp Uncons EUR P -6,4 -7,1
Carnegie Swedish Small Cap 1A -5,1 -3,9
Swedbank Robur Access Mix 0,5 -0,5
Cliens Mixfond B -2,8 -2,4
AMF Balansfond -0,8 -2,4
Sensor Sverige Select -5,2 -2,4
Spiltan Räntefond Sverige 1,0 0,9
Brummer Multi Strategy -2,3 -1,7
Källa: Morningstar värden per den 30 juni  
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -