Spelar ner kvartalsresultat

Rapport Nobinas första kvartal slog analytikernas förväntningar men en svacka är att vänta, enligt vd Ragnar Norbäck som varnar för hård extrapolering till resten av räkenskapsåret.

Nobinas nu rapporterade första kvartal var bättre än analytikerkollektivets förväntningar och klart bättre än fjolåret, men nästkommande kvartal kommer att utgöra en planenlig svacka på grund av nya busskontrakt. Man ska därför vara försiktig med att för hårt extrapolera det första kvartalet till resten av räkenskapsåret.

Det säger vd Ragnar Norbäck till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen. Resultatet efter skatt var 3,8 procent av omsättningen, vilket kan jämföras med 3,1 procent för ett år sedan och SME-förväntningar på 3,5 procent.

Målet på "medellång sikt", fastställt i samband med börsnoteringen för ett år sedan, är 4,5 procent, men Ragnar Norbäck väntar sig inte att det kommer att uppnås i år:

"Nej, det tror jag inte. Vi står kvar vid det vi sade på kapitalmarknadsdagen och vid börsnoteringen för ett år sedan: vi ska nå 4,5 procent på medellång sikt, och det gäller fortfarande."

Vad "medellång sikt" innebär vill bussbolags-vd:n inte specificera någon tidtabell för. Han betecknar dock antaganden om att det som gäller är tre år, något en extrapolerande analytiker yttrade vid kapitalmarknadsdagen i juni, som rimliga.

"Vi har sagt till dem som frågar att om du gör en gissning så gör du säkert rätt", säger han, och återger ur minnet vad analytikern sade om treårshorisonten.

Att nästkommande kvartal blir något svaga beror på planenliga faktorer, enligt Ragnar Norbäck:

"Under kvartal 2 ska vi avsluta två kontrakt, i Södertälje och Kallhäll, som är två väldigt bra avtal och starta helt nytt från början. Det kommer att innebära en klar resultatdämpning. Vi har samma effekt i Helsingfors, där ett antal avtal går ut: 140 buss ska stängas ned i augusti och 94 ska startas, så det är både ett volymtapp och en setback", säger han, och ber marknaden att vänta in de två nästkommande kvartalsrapporterna innan alltför vidlyftiga slutsatser om räkenskapsåret dras.

Att de nya kontrakten på dessa orter löper enligt plan (eller bättre) är det på kort sikt viktigaste för Nobinas lönsamhet, förklarar han.

Det gångna kvartalet "ska vara bra", säger Ragnar Norbäck vidare, eftersom det inte innehåller några kontraktsmigreringar. Skämtsamt beskriver han perioden som "tråkig och rätt så händelselös" - något bolaget generellt sett gillar, eftersom allt då gått som det ska och negativa faktorer som tagits höjd för inte har inträffat:

"Vi har gnetat på med våra kontrakt. Det som gör att det går lite bättre är att nya avtal inte har gått så svagt som de 'ska' enligt kalkylen, både i Stockholm, Helsingfors och Värmland."

Han utvecklar:

"Man lägger alltid en del riskpengar i uppstart av kontrakt. Förseningar på fordon kan uppstå, liksom problem med inställda turer. När då plötsligt allt fungerar som det ska uteblir den typen av negativa kostnader. Vi har mindre problem än vi hade tänkt oss."

I rapporten formuleras detta som "god prestanda i nystartade kontrakt" och även bra prisförhandlingar med leverantörer nämns.

Hur varaktiga är de faktorerna?

"Det där är rätt så bestående förändringar, och även om det är rätt så små pengar kommer de små bidragen att fortsätta hjälpa oss."

Nobina lämnar inga finansiella prognoser, men Ragnar Norbäck säger att det "känns väldigt stabilt" inför framtiden tack vare de två busskontrakt som har vunnits efter kvartalets slut: dessa täcker i stort sett hela Nobinas exponering (busskontrakt som avslutas och friställer bussar) nästa år, säger han.

Nobinas finansieringsramar överstiger enligt Ragnar Norbäck vida bolagets behov, något som ger trygghet inför eventuell oro hos bankerna i spåren av Brexitomröstningen.

"Skulle vi få försiktighet bland banker om finansiering ligger vi med breda marginaler, och ser inte att det skulle ha någon effekt på oss", besvarar han frågan om eventuella Brexiteffekter.

Nobina-aktien steg kring 5 procent i öppningshandeln på Stockholmsbörsen och handlades efter tio minuter kring 45:50 kronor. Kursen nådde som högst den nya rekordnivån 47:20 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -