Moberg lyfter på USA-affär

Börs Moberg Pharmas köp av tre receptfria varumärken i USA lyfte aktien rejält på torsdagens börs.

Produkterna köps från Prestige Brands för 40 miljoner dollar. Moberg Pharma räknar med att affären bidrar till ebitda med cirka 5 miljoner dollar för de efterföljande tolv månaderna efter transaktionens slutförande.

Varumärkena New Skin, Fiber Choice och Pediacare gav Prestige 24,4 miljoner dollar i omsättning för de senaste 12 månaderna fram till den 31 mars 2016.

De köpta varumärkena kommer att säljas genom Mobergs etablerade försäljningskanaler i USA, via apotekskedjor som CVS, Walgreens och Rite Aid samt på stormarknader som Walmart och Target.

New Skin står för huvuddelen av lönsamheten i den förvärvade portföljen och passar väl in i Mobergs strategiska fokus på hudområdet. New Skin är det ledande receptfria varumärket i USA för flytande förband. Produkten är bakteriedödande, torkar snabbt och bildar en klar skyddande yta.

Fiber Choice har ett brett sortiment av fibertillskott för förbättrad matsmältning. Pediacare är ett varumärke med fokus på produkter för barn, inom framför allt förkylning och smärta.

Baserat på Moberg Pharmas kostnadsstruktur och redovisningsprinciper motsvarar förvärvspriset cirka 8 gånger förväntad ebitda för de förvärvade varumärkena för de följande 12 månaderna efter förvärvet. Transaktionen förväntas vara slutförd i juli 2016.

Moberg finansierar förvärvet genom tillgängliga likvida medel och utökning av företagets utestående obligationslån. Obligationslånet har ett rambelopp om 600 miljoner kronor, varav 300 miljoner kronor utnyttjades i januari 2016. Utökningen av lånet i samband med förvärvet förväntas uppgå till högst 85 miljoner kronor. Obligationslånet är noterat på Nasdaq Stockholm.

"Förvärvet tillför skalfördelar och värde till vår amerikanska verksamhet samt ytterligare ett starkt varumärke inom hudområdet. De förvärvade varumärkena kommer direkt att bidra väsentligt till vår försäljning och vinst och även till vårt långsiktiga finansiella mål att leverera lönsam tillväxt och en ebitda-marginal på 25 procent", kommenterar vd Peter Wolpert.

Klockan 13.30 hade Moberg Pharmas aktie stigit 8 procen titll 34,80 kronor. Sedan årsskiftet är aktien ned 47 procent.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -