"Ingen katastrof"

Lucara Att buden vid onsdagens auktion av Lucara Diamonds jättediamant på 1.109 carat inte nådde bolagets förväntningar och att försäljningen därmed stoppades, är en rejäl besvikelse. Någon katastrof är det emellertid inte.

För Lucara gäller nu att ta ett steg tillbaka och utvärdera vilka möjligheter som finns, utan att låta sig luras att sälja stenen för billigt. Det säger vd William Lamb till Nyhetsbyrån Direkt efter auktionen.

"Det är klart att vi är besvikna, det här var inte vad en positivt lagd person skulle vänta sig. För Lucara är det dock ingen katastrof. Vi är fortfarande ägare till den största diamanten i världen och det finns andra sätta att omsätta den i reda pengar", säger han.

Lesedi la Rona - världens största existerande diamant av juvelkvalitet - bjöds efter en flera månader lång världsomspännande turné ut till försäljning av auktionshuset Sotheby's i London på onsdagskvällen. Enligt SME Direkts sammanställning av fem analytikers prognoser väntades i snitt ett pris på knappt 87 miljoner dollar. Sotheby's värderade inför auktionen stenen till "över 70 miljoner dollar".

Budgivningen började på 50 miljoner och redan från början var prisutvecklingen trög, med i sammanhanget små budhöjningar. Vid 61 miljoner dollar stannade processen av helt, och auktionsförrättaren David Bennett fick förklara att till det priset blev det ingen försäljning. Hela proceduren tog mindre än tre minuter.

Vad gick fel?

"Man ska komma ihåg att vi försökt skapa något nytt, en marknad för stora rådiamanter hos samlare och privata ägare. I normalfallet säljer vi bara till professionella aktörer. Nu visade det sig att den här gången fanns det ingen som ville betala för stenens historiska signifikans", säger William Lamb.

Kan Brexit ha spelat en roll?

"Det vet vi inte. Ser vi oss om globalt har vi Brexit, val i USA och ett bombdåd i Turkiet. Det finns en rad faktorer som skapar osäkerhet, och folk reagerar på det."

Vad innebär den misslyckade försäljningen för Lucara?

"Vi har en stark balansräkning och är obelånade. Vår utdelning, även en eventuell extrautdelning, har aldrig varit beroende av den här försäljningen", säger Lucarachefen, som också påpekar att investeringsprogrammet vid Karowegruvan i Botswana inte påverkas.

Vad gör ni nu?

"Det viktigaste är att inte lockas till några förhastade beslut. Säkerligen kommer vi få ett antal bud från aktörer i marknaden, som hoppas få köpa Lesedi billigt. För oss finns flera andra alternativ, till exempel att slipa den själva och sedan sälja den", fortsätter William Lamb och hänvisar till den i maj sålda 813 carat stora diamanten Constellation, i vilken bolaget får en andel av vinsten efter att stenen slipats och sålts.

Med facit i hand, vad kunde ni gjort annorlunda?

"Inte så mycket. Vi ville nå en ny kategori kunder och därför provade vi den här metoden. Bolaget och de diamanter vi producerar har fått en fantastisk exponering och ansträngningarna har inte varit förgäves", säger Lucaras Diamonds vd.

Lucara Diamond handlades vid 12.40-tiden på torsdagen till 23,10 kronor, en nedgång med 10 procent för dagen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -