Fiasko för Lucara

Diamanter (uppdaterad) Lucara Diamond faller brant i börsöppningen efter beskedet att bolaget inte lyckats sälja jättediamanten Lesedi la Rona till önskat pris.

Det var Auktionshuset Sotheby's som på onsdagen höll auktionen av stenen i London, med ett utgångspris på 50 miljoner dollar. Det högsta budet slutade på 61 miljoner dollar, vilket inte var tillräckligt för att Lucara Diamond skulle gå med på att sälja den.

"Sotheby's världsvida marknadskampanj av den extraordinära diamanten har väckt ett enormt intresse, men auktionen gick inte som man hoppats", sade Edward Sterck, analytiker på BMO Capital Markets, till Bloomberg News.

"Det är osäkert vad som händer härnäst, det är möjligt att det blir en privat försäljning av stenen i stället", spekulerar Edward Sterck.

Analytiker hade i genomsnitt väntat ett pris på 86,8 miljoner dollar, enligt SME Direkts sammanställning av fem analytikers prognoser. Intervallet mellan högsta och lägsta uppskattning var 70 till 110 miljoner dollar.

Lucara stängde till kursen 3:35 kanadadollar, cirka 21:90 kronor, i onsdagens handel på Torontobörsen. Det innebär en nedgång på 14,5 procent för dagen.

När handeln inleddes i Stockholm föll aktien 14 procent till 22 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -