Börsen fortsätter upp

Börsen Stockholmsbörsen fortsätter de senaste dagarnas uppgång efter att inledningsvis handlats svagt ned på torsdagen.

Klockan 13.40 var OMXS30 upp 0,5 procent till 1.316. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 4,5 miljarder kronor. DAX handlades upp 0,1 procent, och även i London och Paris steg börserna något efter initiala nedgångar.

I Stockholm var de ledande sektorerna telekom och råvarurelaterat. Hälsovård var enda sektor på minus, med Astra Zeneca som OMXS30:s svagaste bolag. Astra backade 1,7 procent.

På råvarumarknaden backade både olja och guld svagt, medan koppar och zink ökat i värde.

Boliden ledde uppgången med en uppgång på 2,8 procent, följd av Atlas Copco och Lundin Petroleum, båda med ökningar på 1,9 procent.

Feds stresstest av 33 storbanker presenterades på onsdagen och visade att Deutsche Bank och Santander var de enda banker som inte levde upp till kraven. De båda bankernas aktier backade under torsdagens europeiska handelssession. Marknadens syn på de svenska bankerna tycktes vara oförändrad - sektorn som helhet handlades upp i linje med OMXS30.

Aktietorgslistade Beowulf Mining värde mer än fördubblades under förmiddagen, innan den vände ned till en uppgång på omkring 30 procent. Bolaget meddelade på morgonen att deras ansökan för prospekteringstillstånd i Kallak satts på regeringens mötesagenda i dag, men vid 11.30 då det blev känt att näringsdepartementet beslutat att ärendet måste behandlas vidare föll aktien tillbaka.

Autoliv steg 1,1 procent och har med det hämtat igen det mesta av onsdagens ras, vilket föranleddes av nyheten om krockkuddsproblem i Toyota-bilar.

Kappahl rapporterade ett resultat för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret som kraftigt överträffade marknadens förväntningar. Aktien handlades omedelbart upp nästan 15 procent men föll under förmiddagen tillbaka något. Uppgången vid lunchtid var 8,5 procent.

Också bussbolaget Nobina steg efter sin kvartalsrapport. Vinsten före skatt var 12 procent högre än konsensus, och aktien handlades upp kring 2 procent.

Lucara Diamonds misslyckade försök att auktionera ut diamanten Lesedi la Rona på onsdagskvällen fick till följd att bolagets aktie rasade på torsdagen. Swedbank har sänkt sin riktkurs för Lucara till 26 från 28 kronor med upprepad neutral rekommendation. Värdet på omkring 70 miljoner kronor för jättediamanten kvarstår dock menade analytiker på RBC och Swedbank. Lucara Diamonds aktie föll 9,8 procent till drygt 23 kronor.

Precise Biometrics fingeravtrycksidentifieringslösning Precise Biomatch Mobile integreras i en smartphone från en kinesisk tillverkare. Bolagets aktie rusade 8,6 procent.

Orexo har tecknat ett avtal som ger Mundipharmas nätverk exklusiva globala rättigheter till Zubsolv sublingual tablett för behandling av opiatberoende, exklusive USA-marknaden. Orexo får en förskottsbetalning på 7 miljoner euro och aktien avancerade 7,9 procent.

Moberg Pharma har köpt tre receptfria varumärken från Prestige Brands i USA. Affären väntas bidra till ebitda med cirka 5 miljoner dollar för de efterföljande tolv månaderna efter transaktionens slutförande. Aktien steg 8 procent.

Eftermiddagens amerikanska makroagenda bjuder på sedvanligt manér på veckodata över nyanmälda arbetslösa samt industri-PMI för Chicago i juni. USA-terminerna visade på marginella uppgångar tidigt på eftermiddagen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -