Inte säkert att britterna lämnar

Brexit Sannolikheten för Brexit är mindre än vad många verkar tro. Det konstaterar Commerzbanks analytiker.

Trots att mer än tre dagar nu gått sedan resultatet av britternas EU-omröstning blev känt är fortfarande många av de avgörande frågorna olösta. Det politiska landskapet är fortsatt i kaos då politikerna planerar hur de ska gå vidare och det råder en extrem ovilja att utlösa artikel 50-processen.

"Men det är svårt att se hur detta kan undvikas och sannolikhetsbalansen väger fortsatt över för en Brexit - även om beslutet är mindre säkert än många människor verkar tro", skriver Peter Dixon, analytiker på Commerzbank, i ett kundbrev.

Han konstaterar att nu när det brittiska folket har röstat för att lämna EU-samarbetet måste regeringen utarbeta hur den ska genomföra utträdesprocessen. Detta kräver att en rad frågor löses, som att en ny premiärminister måste utses, den nye premiärministern måste besluta om och hur utträdesprocessen ska inledas och Storbritannien måste komma överens med EU om hur dessa planer ska genomföras.

Peter Dixon skriver att vare sig det regerande konservativa partiet eller oppositionspartiet Labour är i en ställning där de kan fatta effektiva beslut. Just nu är Boris Johnson favorit att ta över efter David Cameron, men han har många fiender, speciellt bland dem som ser hans stöd till Brexit-kampanjen som en cynisk ploj för att försäkra att han kan ta över premiärministerposten. Inrikesminister Teresa May är näst populärast, men hennes stöd för stanna-sidan kan ligga henne i fatet, enligt Commerzbank-analytikern.

Han ser inte ett nyval som helt uteslutet, speciellt med tanke på att över 70 procent av parlamentsledamöterna tros vara emot Brexit.

Ingen politiker vill egentligen sätta i gång utträdesprocessen och kan därför lockas att söka ett nytt mandat innan de går vidare, enligt Peter Dixon.

"Brexitdebatten skulle då behöva utkämpas utefter partilinjerna vilket skulle göra det mycket svårare att uppnå konsensus. Det skulle också frigöra ett betydande missnöje med den politiska processen eftersom det tydliga antagandet genom hela omröstningskampanjen var att artikel 50 skulle åberopas. Dessutom, eftersom en av anledningarna till att resultatet blev som det blev på torsdagen var att väljarkåren känner att den inte hörs skulle det vara en väldigt farlig politisk taktik att ignorera folkets vilja", skriver analytikern.

Commerzbanks huvudspår är att det inte blir något nyval och att regeringen fortsätter att dra ut på beskedet att starta utträdesprocessen till dess att de är säkra på att resultatet blir gynnsamt. Om EU-kommissionens Jean-Paul Junckers hårda linje uppfattas representera EU:s syn kommer den brittiska regeringen att fortsätta att dra ut på beskedet, medan det finns en god chans att de startar utträdesprocessen om tyska förbundskanslern Angela Merkels lite mjukare linje vinner, kanske före årsskiftet.

Peter Dixon noterar att det blir mer komplicerat om det blir nyval. En föryngrad politisk opposition som kampanjar och vinner på basis av "Remain" skulle kunna betyda att den brittiska regeringen inte inleder processen alls.

Därför ser Commerzbank en 50/50 sannolikhet att artikel 50 triggas efter ett nyval.

"Hela denna process kan ha gått långt bortom vad många i Brexit-lägre räknade med, men det är huvudsakligen nu upp till dem att hitta en lösning", skriver Peter Dixon.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -