Svenskbolag avvaktar

Verkstad De svenska verkstadsbolagen intar än så länge ett avvaktande perspektiv, och följer utvecklingen i Brexitfrågan. Det är bilden efter ett par samtal till bolagen i fråga.

"Vår första prioritet är att kundrelationerna i Storbritannien ska rulla på precis som vanligt", säger exempelvis Sandviks kommunikationschef Jessica Alm till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbritannien är Sandviks fjärde största marknad, efter USA, Tyskland och Kina, och omsatte 3,8 miljarder kronor 2015, cirka 4 procent, med cirka 1.300 anställda fördelade på runt tolv platser, både fabriker och säljkontor. Framför allt är affärsområdet Machining Solutions (vändskär och liknande) exponerat mot Storbritannien, säger hon.

Några signaler från kunder om uppskjutna investeringar i händelse av Brexit har Sandvik inte hunnit få, vare sig före eller efter torsdagens omröstning, säger Jessica Alm.

På SKF finns runt 1.000 av de strax under 46.000 anställda i Storbritannien, och landet stod för ungefär 2 procent av koncernens omsättning 2015.

"Det är alldeles för tidigt att säga vad Brexit kommer att innebära för oss", meddelar presschefen Theo Kjellberg Direkt, och säger att SKF övervakar situationen både på plats i Storbritannien och från huvudkontoret i Göteborg.

Någon specialstyrka för att hantera situationen har varken Sandvik eller SKF.

Ett tredje bolag med betydande verksamhet i Storbritannien är Saab, som både exporterar mycket tid och tillverkar undervattensfarkosterna Sea-Eye där.

Saab ansluter sig till de båda ovanståendes iakttagande hållning: presschefen Sebastian Carlsson, som har politisk erfarenhet sedan sin tid som pressekreterare åt statsminister Fredrik Reinfeldt, påpekar för Direkt att Brexitomröstningen kommer att följas av en lång process, med många månader av förhandling. Saab ämnar följa detta, och kommentera eventuella effekter för bolaget först när fakta finns på bordet.

Ett fjärde bolag i sektorn, Volvo, inleder en investerarträff i London klockan 14.30, och vd kan antas få frågor om Brexitomröstningens eventuella effekter. Volvo har cirka 6 procent av sin omsättning i Storbritannien mot 3-4 procent i genomsnitt för svenska verkstadsbolag, enligt en förhandskommentar från Swedbank.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -