"Sorgligaste dagen i mitt professionella liv"

Nyheter i korthet Jacob Wallenberg kallade midsommarafton "den sorgligaste dagen i mitt professionella liv", med hänvisning till Brexit. Två tredjedelar skulle rösta ja till fortsatt svenskt EU-medlemskap, enligt en mätning. Det är några av dagens nyheter.

CHAOS IN THE UK. Kaoset efter den brittiska EU-folkomröstningen tilltar, regeringen är osynlig och oppositionspartiet Labour faller samman när ledaren Jeremy Corbyn utmanas. (DN-mån)

SVESTAY. Två tredjedelar av svenskarna skulle rösta ja till ett fortsatt svenskt EU-medlemskap, enligt en mätning från Ipsos. (DN-mån)

GÖR OM, GÖR RÄTT. Två miljoner britter kräver i ett upprop en ny folkomröstning om EU. Unga och Londonbor röstade i stor utsträckning för att stanna kvar i EU, och de är upprörda över utgången. (DN-sön)

SPLITTRADE KUNGADÖMET? De stora brittiska partierna kämpar för sin politiska framtid, i Skottland och Nordirland höjs röster för självständighet, Skottland vill ha omedelbara samtal med EU för att stanna i EU. (SvD-sön)

LÄMNA NU. EU:s sex grundarnationer krävde på lördagen att Storbritannien så snabbt som möjligt skapar fulländade fakta och lämnar EU. Samtidigt vill Berlin och Paris gå snabbare fram mot en politisk union. (SvD-sön)

LÄMNAR NU. Britten Jonathan Hill, EU-kommissionär med ansvar för finansfrågor, lämnar sitt uppdrag och ersätts av Lettlands Valdis Dombrovskis. (DN-sön)

TIPS: MINUS 4%. Bedömningen, enligt DI:s Ulf Petersson, är att Stockholmsbörsen faller med 4 procent på måndagsmorgonen med banker och särskilt SHB som mest pressade men ett visst skydd av svagare kronkurs. (DI-mån)

TIPS: MINUS 5-10%. Avanzas sparanalytiker Johanna Kull tippar på minus 5-10 procent på Stockholmsbörsen, och väntar sig att bankaktier kommer att falla mer än andra aktier. Nordnets sparekonom Joakim Bornold nämner minus 3-4 procent ned i öppningen, och ner mot 5-10 procent om fallet i övriga världen fortsätter. (SvD-mån)

SORGEDAG. Jacob Wallenberg, styrelseordförande i Investor, anser att Storbritanniens val att lämna EU gör att midsommarafton blir till "den sorgligaste dagen i mitt professionella liv". Sven Hagströmer, huvudägare i Creades, instämmer och kallar dagen för en svart dag.(DI-fre)

ABB GLÄDJEÄMNE. ABB utklassar börsindex hittills i år, och är ett glädjeämne i Investors portfölj. Ett par verkstadsanalytiker och en fondförvaltare uttalar sig positivt om bolaget. (DI-mån)

VOLVOMILJARDBÖTER. Volvo avsätter ytterligare 2,3 miljarder kronor inför eventuella kartellböter i EU, enligt ett pressmeddelande i lördags. Presschefen Kina Wileke vill inte spekulera i storleken på den faktiska boten, och har ingen indikation på när ett beslut kan komma. (DI-mån)

UNDANTAGSTILLSTÅND. Ett slags undantagstillstånd, "fast market", införs av Nasdaq på den svenska derivatmarknaden inför öppningen på måndagen. Innebörden är att ett automatiskt handelsavbrott på derivatmarknaden, som utlöses vid kraftiga kursreaktioner, upphävs. (DI-mån)

HYPERLOOP. Teslagrundaren Elon Musks vakuumrörbaserade transportsystem Hyperloop vill utmana planerna på snabbtåg, och skulle kunna förkorta restiden mellan Stockholm och Göteborg till 30 minuter. (DI-mån)

KÖP H&M. Klädkedjan H&M är i en vinstsvacka, och både strategi och olika satsningar ifrågasätts. DI tror dock att modehandlaren är på väg att kvickna till och sätter köpråd (DI-mån).

STORBRÅK I AKTIESPARARNA. Upprörda känslor råder i Aktiespararna sedan marknadsbevakningschefen Albin Rännar fått gå. Tre tunga lokalordförande har skrivit brev till riksstyrelsen och uttrycker förvåning, bestörtning och ilska. (SvD-mån)

FI/NORDEA. Nordeas misstänkta trixande med siffror har varit känt på FI under lång tid, enligt SvD Näringslivs källor, men först den 10 maj i år kallades banken till möte. (SvD-fre)

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -