Brexitpress på Nobia

Brexit Nobias rörelseresultat kan antas minska med cirka 50 miljoner kronor på årsbasis, eller fyra procent av fjolårets rörelseresultat, givet pundets nuvarande fall mot euron.

Det bedömer köksbolagets finanschef Mikael Norman i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt på måndagen.

"Jag skulle uppskatta att den nedgång vi nu ser motsvarar en minskning på någonstans kring 50 miljoner kronor på helårsrörelseresultatet, på årsbasis och omräknat", säger han. Summan kan jämföras med ett väntat rörelseresultat på 1.374 miljoner kronor (2015: 1.241), enligt SME Direkt.

Nobia gör relativt stora inköp i euroländerna till sina engelska fabriker, bland annat av köksluckor i Italien och spånskivor samt allehanda mindre insatsvaror i Tyskland. Vitvaror köps främst in i Tyskland, och till viss del i Italien. Dollarinköp görs också, men i relativt låg omfattning, och en del köksluckor tillverkas i egen regi i Norden.

Enligt en känslighetsanalys i Nobias årsredovisning, som tar hänsyn till de valutasäkringsaktiviteter bolaget ägnar sig åt, innebär en 5-procentig försvagning av pundet mot euron att rörelseresultatet minskar med 34 miljoner kronor, vilket är 2,7 procent av rörelseresultatet på drygt 1,2 miljarder kronor 2015.

På måndagen var pundet cirka 13 procent billigare i euro än genomsnittskursen 2015 och borde därmed borga för en klart värre effekt än de 50 miljoner Mikael Norman talar om.

I känslighetsanalysen tas dock inte hänsyn till de aktiviteter bolaget nu ägnar sig åt, påpekar han: i dagsläget, liksom sedan ett par månader när pundet har fallit i väntan på Brexitomröstningen, har bolaget försökt minska sin exponering mot GBP/EUR genom att flytta inköp till Storbritannien från Europa.

Nobia har även förhandlat om prissänkningar med sina underleverantörer för att försöka dela de negativa pundeffekterna med dem: Nobia är Europas största köksspecialist, och det handlar om att se i vad mån leverantörerna är villiga att fortsätta leverera.

Hur går det?

"I vissa fall lyckas vi, men man får ju inte med sig hela effekten. Så det får bli en mix av olika åtgärder för att lindra effekterna av pundets fall mot euron för oss."

Nobia hade nästan hälften, 47,4 procent, av sin omsättning i Storbritannien under det första kvartalet 2016, en ökning av fjolårets 46 procent.

Den stora frågan vid sidan av valutaeffekterna och hur de ska hanteras internt, säger Mikael Norman, är dock hur marknaden i stort kommer att utveckla sig. Här kan våren sägas borga för en relativt ljus syn: trots Brexit-oro och väntade negativa effekter av osäkerheten i marknaden rådde en långsam men stadig tillväxt i kökssegmentet och därmed för Nobia.

"Nettoeffekten av det här för den engelska ekonomin får andra spekulera om, men det finns inte bara nedsidor", konstaterar den i oktober avgående finanschefen, och nämner att ekonomiska fundamenta är starka i det land som nyss röstat för EU-utträde: arbetslösheten är låg, och räntorna är liksom i många andra länder låga, vilket trots osäkra framtidsutsikter gynnar den typ av stora investeringar som kök ofta är för konsumenter.

Det svaga pundet gör även att exportindustrin gynnas, och i kölvattnet vissa sektorer i näringslivet.

Att folk behöver kök även i tider av valutafall påpekar också Morten Falkenberg, vd, för Nyhetsbyrån Direkt på telefon från England, där han befinner sig för ett i förväg planerat möte som inte har med Brexit att göra. Valutafallet hanteras med prisökningar och kostnadsåtgärder, säger han summariskt.

Ett mot kronan försvagat pund - 12 procent lägre i dagsläget än genomsnittskursen i fjol - kan även öppna för förvärv av brittiska verksamheter, men detta är enligt Mikael Norman inte fokus för närvarande:

"Det är förstås en möjlighet, men kanske inte den mest omedelbara tanken just nu, då diskussioner med underleverantörer och andra sätt att minska effekten av pundfallet är huvudfokus", säger han.

Under måndagseftermiddagen var Nobia-aktien ned cirka 20 procent. Handelsbanken skrev i en analys inför Brexitomröstningen att dess estimat för Nobias räkenskaper under de kommande åren skulle kunna falla tvåsiffrigt i händelse av seger för lämnasidan.

Vinsten per aktie, exempelvis, trodde banken skulle minska med 11, 13 respektive 14 procent under 2016-2018, om så skulle ske.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -