Bankerna pressas hårt

Börsen Stockholmsbörsen var vid lunchtid på måndagen relativt stabil strax under de nivåer som nåddes omedelbart efter morgonens handelsstart. Omsättningen var hög.

Banksektorn var den största förloraren, både i Sverige och på europeisk nivå. Bäst av storbolagen klarade sig Astra Zeneca, SCA och Swedish Match.

Vid 13.20-tiden var OMXS30-index ned 6,4 procent till noteringen 1.1274. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till hela 26,8 miljarder kronor. På kontinenten backade Frankfurt och Paris 2 respektive 1,8 procent. FTSE 100 i London förlorade 1,5 procent.

Analytiker lyfta fram den stora osäkerhet som det brittiska beslutet att lämna EU orsakar.

"På längre sikt väntar vi oss en mindre öppen och mer volatil ekonomi, med lägre inflöde av kapital och arbetskraft, och en lägre potentiell tillväxt", skriver Morgan Stanley om Storbritannien efter en Brexit.

För de resterande EU-länderna ser investmentbanken minskad tillväxt, ökad politisk risk och en större sannolikhet för en global recession.

Bankerna utgjorde på europeisk bas den i särklass svagaste sektorn med en nedgång på 7 procent för Stoxx Europe 600:s bankindex. Även i Sverige var sektorn i botten, med ras på omkring 10 procent för SEB och Handelsbanken. Bäst klarade sig Nordea, som ändå tappade 6,5 procent.

De nordiska bankerna klarade sig dock bättre än många kontinentaleuropeiska kollegor. Franska Société Générale har till exempel rasat 26 procent sedan omröstningsresultat blev klart. Tyska Deutsche Bank har förlorat 19 procent.

Detta är också rimligt, menar just Deutsche Bank.

"Nordiska banker är relativt defensiva i termer av tillgångskvalité, en bättre möjlighet att ta ut högre priser innebär inte samma risk för räntemarginaler som i övriga Europa", skriver banken i en färsk analys.

Volvo var också en av dagens största förlorare, med en nedgång på 9,4 procent. Flera bolag med fordonskoppling, som Haldex, Autoliv och Bulten noterade också betydande fall.

Mest omsatt var H&M, som förlorade 6,5 procent till knappt 240 kronor trots en köprekommendation från Dagens Industri. Nedgångar i storleksordningen 6-7 procent noterades för en rad verkstadsbolag som Atlas Copco, Sandvik och Alfa Laval.

Bäst bland storbolagen gick Astra Zeneca, som klarade sig med en nedgång på 1 procent. Därpå följde Swedish Match och SCA, som tappade 1,5 respektive 2,5 procent.

De nordiska skogsbolagen tappade mark. Stora Enso och UPM-Kymmene rasade båda över 7 procent, Billerud Korsnäs nästan lika mycket procent och Holmen drygt 5 procent.

Köksbolaget Nobia, som har nära hälften av sin omsättning i Storbritannien och som toppat listorna inför omröstningen över det bolag som skulle drabbas hårdast av en Brexit, föll nära 19 procent.

Nobias rörelseresultat kan antas minska med cirka 50 miljoner kronor på årsbasis, eller fyra procent av fjolårets rörelseresultat, givet pundets nuvarande fall mot euron, säger köksbolagets finanschef Mikael Norman i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt på måndagen.

Några vinnare fanns dock också. Utanför index lyfte guldproducenten Semafo hela 15 procent, mot bakgrund av de senaste dagarna uppgång av guldpriset. Lundin Gold steg över 4 procent. Mindre guldbolag som Nordic Mines och Endomines adderade steg också brant.

Uppåt var det även för medicinteknikbolaget Elekta, som lyfte 1,5 procent. Bolaget har en stor andel av sina kostnader, men begränsad försäljning, i Storbritannien - och är därför en vinnare på det plötsligt svagare brittiska pundet.

En vinnare i relativa termer var fastighetsbolaget Castellum, som tappade för dagen blygsamma drygt 2 procent efter en rekommendationshöjning från Morgan Stanley.

På makroagendan står alltjämt amerikansk handelsbalans klockan 14.30 och Markits tjänste-PMI klockan 15.45.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -