Storytel köper Norstedts

Förvärv Ljudboksspecialisten köper upp det klassiska förslaget Norstedts i en "drömaffär" värd drygt 150 miljoner kronor. Affären följer fjolårets uppköp av Masolit Media.

Ljudboksspecialisten Storytel köper upp det klassiska förslaget Norstedts i en affär värd 152 miljoner kronor på skuldfri basis. Affären kommer efter fjolårets uppköp av Masolit Media där bland annat förlaget B Wahlströms ingår.

”Det känns som en extremt rolig affär, en drömaffär. Att vi kan föra samman Storytels teknik och plattform med Sveriges bästa författare gör att vi kan sprida dem ännu bättre”, säger Jonas Tellander, grundare och vd för Storytel, till Di Digital.

Köpet finansieras genom banklån om 110 miljoner kronor till marknadsmässiga villkor, framgår det av ett pressmeddelande från Storytel. Till det kommer ett brygglån om 40 miljoner kronor som löper på tre månader från tillträde samt 2 miljoner från egna medel. Tillträdesdag för förvärvet är planerat till den 1 juli då köpeskillingen erläggs kontant.

Jonas Tellander menar att det finns goda möjligheter att göra ljudböcker av Norstedts katalog och nyheter.

Det rapporterades för ett tag sedan i media att Kooperativa förbundet, KF, satt igång en försäljningsprocess av Norstedts förlag och affären är nu alltså klar.

I transaktionen ingår förutom Norstedts förlag även Rabén och Sjögren samt helägda dotterbolagen Böckernas Klubb, Norstedts Kartor, Kartcentrum i Stockholm och Gammafon Barnmedia samt ägande i intressebolagen Barnens Bokklubb, Pocketförlaget Sverige, Elib, Månadens Bok och Bokinfo Norden.

Norstedts förlag omsatte under förra året 435 miljoner kronor och redovisade en vinst på 37 miljoner.

Storytel räknar med att omsätta runt 900 miljoner kronor i år, medräknat förvärvet av Norstedt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -