Globalt stark börsmånad

Utblick Den brittiska folkomröstningen har bidragit till rejäla svängningar på världens börser. Ändå har de flesta börser stigit under den senaste månaden.

Trots en mycket stökig marknad inför den brittiska folkomröstningen kring EU-medlemskapet så ligger de allra flesta av världens börser på plus under den senaste 30-dagarsperioden.

Ett starkt bidragande skäl till det är givetvis den tjurrusning som skett på börserna under de senaste dagarna när finansmarknaderna åter har börjat prisa in en seger för sidan som vill att britterna ska stanna i EU.

Ändå är det kanske på sin plats att lyfta ett varningens finger eftersom opinionsundersökningarna fortfarande ger ett blandat besked kring slutresultatet. Dessutom finns det börser, framför allt i Europa, som ligger på minus under senare tid och sett över det senaste året befinner vi oss fortfarande i en så kallad ”björnmarknad”.

Börsutvecklingen under de senaste tolv månaderna ligger fortfarande på minus på majoriteten av världens börser (se tabeller).

När det gäller den brittiska folkomröstningen är det högst sannolikt att vi ändå får se ännu ett lättnadsrally om sidan som vill stanna i EU går segrande ur striden. Och en rejäl nedgång om Brexit-sidan vinner.

Men när väl valet är överstökat är det återigen den globala konjunkturutvecklingen och centralbankernas agerande som kommer att vara i marknadens fokus.

Noterbart är att volatilitetsindexet, VIX, inte sjunkit i den utsträckning som kanske vore väntat sett till de senaste dagarnas börsutveckling (se diagram). Vi tolkar det som att nervositeten inför den brittiska folkomrösningen är fortsatt stor.

När det gäller den globala konjunkturutvecklingen är vi i något av ett vänta-och se läge. Citigroups Economic Surpise Index (ESI), som mäter hur makrostatstiken rullar in i förhållande till analytikernas prognoser, rör sig i det närmaste sidledes i de flesta regioner (se diagram).

Pessimisten kan ta fasta på en svag trend nedåt i EMU-området medan optimisten kan peka på en del positiva överraskningar i USA. När det gäller den amerikanska ekonomin är det framförallt hushållens konsumtionsvilja och bostadsmarknaden som utvecklas positivt.

I tillväxtekonomierna (Emerging Markets) är ESI på väg nedåt men det är samtidigt en splittrad bild. I de asiatiska länderna, med viktiga Kina i spetsen, är det negativa makroöverraskningar som dominerar medan bilden är den motsatta i Latinamerika.  Ändå har flera asiatiska ekonomier haft en bra börsutveckling, delvis som en följd av ytterligare stimulanser.

Att ESI för Emerging Markets ändå håller sig nära nollan är ett bidragande skäl till att börsutvecklingen varit relativt stark i dessa länder. Under de senaste 30 dagarna är den genomsnittliga börsuppgången 2,7 procent.

Developed Markets

De utvecklade ekonomierna har i snitt stigit med 0,6 procent under den senaste månaden. Snittet dras upp av att den stora USA-börsen utvecklats hyggligt.

Däremot har de flesta europeiska börser utvecklats svagt, liksom Japan. Den japanska börsen plågas dels av en starkare yen, dels av frågetecken kring den ekonomiska politiken. Noterbart är att den brittiska börsen, trots turbulensen, ligger på plus.

Emerging Markets

Tillväxtekonomierna har gått starkt under den senaste månaden och den genomsnittliga uppgången landar på 2,7 procent. Riktigt starkt har flera asiatiska börser utvecklats och även ett skakigt Kina landar på plus. I botten hamnar flera europeiska tillväxtekonomier.

Noterbart är att Peru gått starkt. Landet fick behålla sin Emerging Markets-status i MSCI:s klassificering i förra veckan. En nedgradering till Frontier-status var nära.

Frontier Markets

Även de nya tillväxtekonomiernas börser hamnar på ett hyggligt plus under de senaste 30 dagarna.

Nigerias uppgång på drygt 6 procent blir däremot ett kraftigt minus på närmare 20 procent i svenska kronor när hänsyn tas till en kraftig depreciering av den lokala valutan. I Argentina fortsätter såväl börs som valuta att svänga rejält.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -