Fondfest trots Brexitoro

Fonder Trots ökad turbulens på finansmarknaden är många fonder på plus under månaden. Vi listar de som gått bäst och sämst.

MSCI Världsindex har stigit med 1 procent de senaste 30 dagarna, mätt i svenska kronor. Samtidigt har Stockholmsbörsen backat 0,5 procent och USA stigit 1 procent. Tillväxtmarknaderna har gått starkt med en uppgång på drygt 3 procent (läs mer i Pekka Käntääs Utblick).

Marknadsoron kan till stor del tillskrivas osäkerheten kring EU-valet i Storbritannien.

Högst upp på vinnarlistan är det en brokig skara fonder som avkastat bra senaste månaden. Vi hittar i vanlig ordning guld- och ädelmetallfonder, klassiska tillflyktsorter i oroliga tider. På topplistan hittar vi Invesco Gold & Precious Metals (+6,5 procent) och Franklin Gold & PM (+6,5 procent).

Den genomsnittliga avkastningen för kategorin ädelmetallfonder är 3 procent.

Även många tillväxtmarknadsländer har lagt sig på vinnarlistan. Två Taiwanfonder är högt upp trots sin närhet till det skakiga Kina.

I botten återfinns flera småbolagsfonder med olika geografisk inriktning. Vi hittar en tysk småbolagsfond, två svenska småbolagsfonder och en global fond med inriktning på små och medelstora bolag.

Templeton Africa, som investerar i Afrika och Mellanöstern och förvaltas av tillväxtmarknadslegenden Mark Mobius, har gått allra sämst (-6,0 procent). Nigerias de facto-devalvering i veckan gick sannolikt hårt åt fondens värde.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -