Bäst och sämst i björnmarknaden

Fonder Några Sverigefonder har klarat sig utmärkt genom den björnmarknad som haft grepp om börsen i ett drygt år. Andra inte alls. Storleken, inte minst, spelar stor roll.

Sedan Stockholmsbörsen toppade den 27 april i fjol har börsen tappat nästan en fjärdedel av sitt samlade börsvärde.

”Björnmarknaden”, som nu är inne på sin fjortonde månad, har varit en minst sagt turbulent period. Den har innehållit en kinesisk börskrasch med efterföljande devalvering och en totalkollaps i råvaror under hösten och vintern. Guldet som varit iskallt bland investerare under flera år har utvecklats till en vinnare under perioden.

Placera har gjort en djupdykning i Avanzas fondutbud av Sverigefonder för att se vilka förvaltare som klarat av den tuffa miljön. Vi har utgått från Morningstars indelning av Sverigefonder i de två kategorierna små och medelstora bolag samt stora bolag.

Småbolagsfonderna är tydliga vinnare med en positiv avkastning på 1,5 procent i snitt. Sverigefonder med inriktning på storbolag har minus 12 procent i genomsnittlig utveckling. Lägger vi till utdelningarna så är har börsen samtidigt tappat mellan 12 och 13 procent.

Vi hittar bara en storbolagsfond med positiv avkastning, Spiltan Aktiefond Stabil som har lyckats hålla näsan ovanför vattenytan och avkastat 1,8 procent.

Spridningen bland Sverigefonder är märkbart stor och det skiljer nästan 20 procentenheters avkastning mellan bästa och sämsta fond.

De tre sämsta fonderna är indexfonder med inriktning på börsens 30 största bolag, vilket inte har varit någon vinnande strategi under perioden. Den sämsta fonden är ner 18 procent vilket visar att det varit en period då det lönat sig att satsa på en aktiv förvaltning.

Värt att notera är att flera av de populäraste svenska aktiefonderna som är aktivt förvaltade (AMF Aktiefond Sverige, Carnegie Sverigefond och Didner & Gerge Aktiefond) gått som börsindex.

Småbolagen på den svenska börsen har haft en exceptionellt stark utveckling de senaste fem åren och avkastat kraftigt mot storbolagen. En anledning till det är att många småbolag kunnat växa, ofta genom internationell expansion, med stigande vinstmarginaler men utan accelererande värdering.

Att småbolagen stått emot den globala turbulensen bättre än de stora bolagen är inte helt överraskande eftersom dessa bolag generellt sett är mer beroende av den svenska hemmamarknaden och i mindre grad av ett nervöst Kina eller fallande råvarupriser.

Gemensamt för de fonder som ligger i toppen är att de har haft relativt stora innehav i spelbolag som exempelvis Unibet. Det är en bransch som vuxit kraftigt men som saknas bland storbolagen och därför inte finns i en typisk svensk storbolagsfond.

Carnegie Swedish Small Cap och Lannebo Småbolag gått upp över 7 procent under perioden. Spridningen mellan den bästa och den sämsta fonden är knappt 16 procentenheter.

Längst ned ligger Inside Sweden, som investerar efter hur insiders investerar i sina egna bolag. Insidermodellen är en automatiserad process som bygger på förvaltarens forskning. Vi kan konstatera att insiders inte varit en vinnande strategi under den turbulenta perioden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -