Idogen mot orphan drug-status med nya studieresultat

Cision Promoted Positiva resultat från Idogens djurstudie fick aktien att rusa under måndagen. Resultaten visade på långvarig behandlingseffekt; en viktig faktor i behandlingsmetoden.

”Cellterapi är väldigt hett inom den medicinska världen. Det finns många som vill göra det vi gör.”, säger vd Lars Hedbys.

I dag är vi vana vid vaccin mot mässling, influensa och röda hund. Men hur vore det med ett vaccin mot MS, typ 1 diabetes eller reumatism?

Det låter antagligen främmande, vilket det ännu också är inom den medicinska vetenskapen.

Men det är just sådana vaccin som Lundabaserade Idogen närmar sig att framgångsrikt utveckla.

Behandlingsområdena täcker många olika sjukdomar, men den första bolaget har valt att behandla är blödarsjuka (hemofili A) patienter som utvecklat antikroppar mot sin viktiga behandling med koagulationsfaktor VIII.

De senaste resultaten från behandling i råttor visade en bestående effekt tio veckor efter behandling. Applicerat till människa är det en tidsperiod räknat i år.

”Man ska vara försiktig med översättningen mellan resultat i djur till människor, men immunologer hävdar att det pekar på en effekt i ett eller några år. Om det stämmer har vi nått en stor framgång.”, säger Lars Hedbys.

Idogen utvecklar så kallade tolerogena vacciner med syfte att omprogrammera immunförsvaret. Vanliga vacciner ska få kroppen att lära känna ett specifikt virus eller bakteriell infektion för att vid nästa tillfälle vi stöter på det ha ett program redo i immunförsvaret att mota bort det med.

Idogens metod är annorlunda och i praktiken tvärt om. Här behandlar man celler från patientens blod till att bli tolerogena dendritiska celler med kapacitet att stänga av en skadlig immunreaktion utan att påverka resten av immunsystemet.

”Vi skickar iväg cellerna på omskolning för att lära dem vilka proteiner som inte behöver bekämpas. På så sätt stänger vi av sjukdomsförloppet i kroppen. Eftersom det fungerar så att kroppen lär sig att tolerera ett protein kallar vi metoden ett tolerogent vaccin.”

Få konkurrenter

På konkurrensfronten finns inte många aktörer med en tillräckligt välutvecklad teknologi. Lars Hedbys berättat att det finns fem, sex bolag som Idogen håller ett öga på. Men hittills har ingen visat att deras metod fungerar i människa. Idogens metod är också unik jämfört med konkurrenternas.

”Vi har möjligheten att bli först i världen med den här typen av cellterapi. Så unikt är det vi jobbar med.”, säger vd:n.

I Spanien, Storbritannien och Kanada har nationella initiativ ökat verksamheterna kring cellterapi, då länderna kommit fram till att företag relaterade till cellterapi i framtiden kan ha en avsevärd betydelse för framtida arbetstillfällen och tillväxt. Även i Sverige har en kraftsamling påbörjats, enligt Lars Hedbys.

”Det är en game changer för hur vi ser på behandling av bland annat autoimmuna sjukdomar och transplantationer, där vi kan lära kroppen att det nya organet inte ska stötas bort. För patienterna skulle det betyda att sjukdomsförloppet kan förhindras under en längre tid, istället för att genomgå frekventabehandlingar för resten av livet.”

Bolaget har räknat på en potentiell årlig omsättning på 1 miljard kronor, bara i Europa, vid en marknadspenetration på 50 procent. Detta gäller för deras inledande indikation, hemofili A och antikroppar mot den viktiga behandlingen med k oagulationsfaktor VIII. Blödarsjukan är så pass ovanlig att Idogen söker särläkemedelsstatus, eller orphan drug-status.

I diskussion med den europeiska medicinska myndigheten, EMA, fick bolaget veta vad de behövde uppnå i sina studier för att klassas som särläkemedel och utformade sin nyligen avslutade studie därefter. Kommande indikationer förväntas ha en ännu högre marknadspotential.

Teckningsoptioner i september

När de positiva resultaten från studien redovisades i måndags sköt aktiekursen i höjden under dagen och omsättningen ökade markant. Festen fick dock ett abrupt slut och följande handelsdag var kursnivån tillbaka till innan pressmeddelandet. Men trots det medicinskt invecklade område Idogen verkar inom finns alltså stort handlarintresse av deras framgångar.

”Det finns en hel del aktieägare som är insatta och förstår väl vad resultaten betyder. Aktieägarna vill också se att vi levererar vad vi på förhand har lovat. Vi sa i höstas att djurstudien skulle vara klar innan sommaren och så blev det. Att vi dessutom visat att vår metod fungerar i råtta är också intressant information.”

Lars Hedbys har tidigare sagt att bolagets kassa räcker året ut och nytt kapital behövs under hösten. Planen är än så länge att i september använda sig av teckningsoptioner, men kursen behöver stiga till dess för att optionerna ska kunna utnyttjas.

/Emelie Lundgren

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -