Här pekar trenden uppåt

Teknisk analys Ett fastighetsbolag och ett hälsoföretag har löst ut köpsignaler medan börsens breda index ligger kvar i en negativ trend.

OMX Stockholm PI

OMX Stockholm PI ligger i en fallande trendkanal på medellång sikt, som stärks av negativ volymbalans, och fortsatt svag utveckling indikeras. Indexet har marginellt brutit ned genom ett tidigare stöd vid 464 punkter. Fortsatt nedgång och en slutkurs under cirka 461,70 kronor kommer resultera i en säljsignal från en huvudskuldra-formation.

På lång sikt finns stöd vid 456 punkter vilket kan begränsa nedsidan. Vid ett brott ned genom denna nivå finns nästa stöd vid 353 punkter vilket därifrån indikerar att nedsidan är stor.

Efter en statistiskt sett stark vårperiod har vi nu övergått till en svagare period där juni har en svagt negativ genomsnittlig utveckling. Läs mer om Investtechs forskning kring årstidsvariationer.

Investtechs kortsiktiga hausseindex ligger på 40 vilket indikerar en övervikt av pessimister på kort sikt. Det långsiktiga ligger på 43 punkter vilket indikerar en jämvikt av optimister och pessimister på lång sikt.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 73 procent, enligt Investtechs insiderbarometer. Det signalerar att flera insiders anser att aktierna är billiga baserat på fundamentala värderingar. Andelen insiderköp för det senaste året ligger på 64 procent.

Stockholmsbörsens OMXS30-index har sedan 1987 uppvisat en genomsnittlig utveckling på -0,3 procent i juni och 2,1 procent i juli.

Indexet är samlat tekniskt svagt negativ på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Svag sälj

Probi

Probi ligger i en långsiktigt stigande trendkanal och fortsatt positiv utveckling indikeras. På medellång sikt har flera tidigare motstånd mellan 132-172 kronor brutits och det finns nu stöd på dessa nivåer.

Efter en stark uppgång i slutet av maj och början av juni, i kombination med hög volym, har aktien fallit tillbaka på avtagande volym. Detta är ett styrketecken, som indikerar att köparna är aggressiva på stigande kurser samtidigt som säljarna är passiva på fallande kurser, vilket ger möjligheter till bättre ingångskurser.

Starkt positiv volymbalans och högt momentum stärker aktien på kort sikt.

Aktien är samlat tekniskt positiv på medellång sikt.

Investtechs rekommendation: Köp

Klövern

Klövern AB har inlett en stigande trend efter att ha tilldelats en köpsignal från en inverterad huvudskuldra-formation i slutet av mars. Fortsatt uppgång innanför trendkanalen indikeras.

I slutet av maj forcerades tidigare motstånd mellan 9,60-9,74 kronor och aktien nådde en ny högstanivå. Efter en topp vid 10,05 har aktien fått en reaktion ned mot golvet av trendkanalen. Stöd finns också nära golvet vid 9,60 kronor. Detta indikerar att det finns investerare som anser att aktierna är billiga på dessa nivåer vilket kan ge en reaktion upp och dagens kurs kan vara en god ingångskurs. Det finns lite motstånd över dagens kurs vilket indikerar att uppsidan är stor.

En stop loss kan användas vid slutkurs under en tidigare botten vid 9,255 kronor för att begränsa nedsidan.

Aktien är samlat tekniskt positiv på medellång sikt

Investtechs rekommendation: Köp

Mekonomen

Mekonomen visar en svag utveckling innanför en fallande trendkanal på medellång sikt. Detta indikerar att pessimismen ökar och att investerare stadigt går ned i pris för att komma ur aktien. Fortsatt svag utveckling indikeras.

Aktien har dessutom tilldelats en säljsignal från en huvudskuldra-formation vid brottet ned genom 186 kronor. Hög volym och negativ volymbalans stärker signalen och försvagar aktien på kort sikt.

Aktien är samlat tekniskt negativ på medellång sikt

Investtechs rekommendation: Sälj

Här får du veta mer om hur teknisk analys tolkas.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -