Teckning i sluttampen för Kontigo Care

Cision Promoted Uppsalabaserade Kontigo Care växlar in i kommersiell fas med hjälp av 18,8 miljoner i företrädesemission. Grundaren Daniel Benitez kliver in i styrelsen och ger plats för Henrik Nordlindh att ta utvecklingen vidare.

”Nu har vi lanserat vår första produkt som fått ett mycket positivt mottagande i beroendevården”, säger Kontigo Cares nytillträdda vd Henrik Nordlindh.

Under två år, sedan grundandet 2013, har det medicintekniska bolaget Kontigo Care utvecklat sin produkt TripleA. I höstas lanserades produkten på marknaden och en kommersialisering med byggandet av sälj- och marknadsorganisation är nu i fokus. Henrik Nordlindh tillträdde som ny vd efter grundaren Daniel Benitez den 16 maj  och har lång erfarenhet av internationell affärsutveckling inom medicinteknik och hälsa. Den nya vd:n är överraskad av det mycket stora intresse bolagets flaggskepp har fått.

”Initialt tog vi kontakt med ett flertal kommuner, behandlingshem och företagshälsovårder. Efter att våra första samarbeten redovisade goda resultat har potentiella kunder börjat höra av sig till oss.”

TripleA är ett vårdsystem inom alkoholmissbruk. En patient får en portabel alkoholmätare och en mobiltelefon av sin terapeut.

Tre gånger om dagen får patienten ett meddelande genom en app om att den skall blåsa i alkoholmätare.

Samtidigt som blåsningen görs tar mobilen en bild av patienten för att säkerställa att det är rätt person som genomför kontrollen.

Resultatet överförs trådlöst från alkoholmätaren till appen och vidare till en molntjänst där terapeuten kan ta del av resultatet i realtid. Det finns idag olika alkoholmätare på marknaden, men inte något likadant vårdsystem som kopplar samman terapeut och patient.

”Vi säljer inte en alkoholmätare utan ett vårdssystem. Med TripleA kan terapeuten basera behandlingen på fakta och snabbt hjälpa patienter som avviker från behandlingsplanen. Till en fast månadskostnad får vårdgivaren tillgång till alkoholmätare, mobil, molntjänst, datainsamling och analyssystem.”, förklarar Henrik Nordlindh.

1,3 miljoner personer i riskzon

Alkoholism är ett utbrett hälsoproblem. I Sverige är 1,3 miljoner personer riskbrukare av alkohol, 800 000 personer tar skada av sin alkoholkonsumtion och 300 000 personer klassas som alkoholister.

Kostnaden för ett vårddygn på behandlingshem är cirka 2 000 kronor och en vanlig behandlingsperiod är runt sex veckor. Den totala behandlingskostnaden landar på 75 000-120 000 kronor. Totalt spenderas årligen 35 miljarder kronor på beroendevården. Samtidigt återfaller åtta av tio alkoholister under sin behandling. En stor mängd resurser kastas bort, vilket Kontigo Care hoppas på att förändra genom TripleA.

”Vi uppskattar att det finns ett behov på cirka 10 000 enheter i Sverige, vilket ger oss en årlig omsättning omkring 350 miljoner kronor. Samtidigt sparar beroendevården och samhället stora resurser på att investera i TripleA då systemet ger större följsamhet av behandlingen och motverkar återfall.”

För att verifiera effektiviteten av TripleA genomför Kontigo Care en klinisk studie med Uppsala Akademiska sjukhuset och Nämndemansgården. Men redan nu nås företaget av nyheter om att TripleA fungerar och att återfallen tenderar att minska. En alkoholberoende patient valde att söka upp Kontigo Care för att berätta vad TripleA gjort för honom.

”Det var en man som berättade att han under 30 år som längst varit nykter i 32 dagar i sträck. Med TripleA som kompletterande verktyg i sin behandling närmar han sig nu ett halvår utan alkoholkonsumtion. Han har blivit mer motiverad att hålla sig nykter och har lyckats återfå kontakten med sina barn.”, berättar Henrik Nordlindh.

Begynnande intäkter

I bolagets delårsrapport för årets första kvartal visas en omsättningspost på 190 000 kronor att jämföra med 0 kronor för motsvarande period i fjol, innan TripleA:s lansering. De 190 000 kronorna är intäkter från de första skarpa kunderna. Med emissionsvolymen på 18,8 miljoner ska Kontigo Care nu bygga ut sälj- och marknadsorganisationen för att bearbeta landets vårdgivare. Försäljningscyklerna mot offentlig sektor varierar i längd men där är oftast en lång beslutskedja som produkten ska processas genom. På två sätt ska Kontigo Care få fart på försäljningen: Genom att få befintliga kunder att använda fler enheter för fler patienter och knyta nya kunder till bolaget.

”Med 290 kommuner i landet har vi en stor marknad att bearbeta.”, säger vd:n.

Och medvind kommer från statligt håll. Vården satsar på att rehabilitera personer i hemmiljö så långt det är möjligt. Under vårdperioden kan patienten fortsätta sitt vardagliga liv med platsoberoende alkoholkontroller och flexibiliteten ökar för både vårdgivare och vårdtagare. Eftersom TripleA är ett kompletterande verktyg för förstärka de befintliga behandlingsmetoderna finns ingen rivalitet eller direkt konkurrens mellan landets vårdgivare och Kontigo Care. Dessutom trycker vd:n på att Kontigo Care arbetar med att utveckla system som kan förutsäga återfall innan de inträffar.

Framöver kan tekniken appliceras på fler områden än alkoholberoende. Sedan tidigare har Henrik Nordlindh meddelat att det finns planer på att göra en kommersiell produkt för träning och hälsa, där en individs fettförbränning kan mätas genom mängden aceton i utandningsluften.

”Med vår plattform av hårdvara och mjukvara kan vi relativt enkelt bredda våra produkter till flera beroenden och dessutom ser vi stort internationellt potential. Det var bland annat av de här anledningarna som jag antog jobbet som vd i Kontigo Care.”, avslutar han.

/Emelie Lundgren

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -