Två trender i en smäll

Fondkommentar Svenskarnas intresse för indexfonder är fortsatt stort, men fällorna är många. Placera navigerar i fonddjungeln och identifierar två trender som kan vara värda att ta rygg på.

Den starka trenden för indexfonder märks särskilt tydligt om man ser till nettosparandet (insättningar minus uttag) i aktiefonder de senaste åren. Indexfondernas andel av den totala förmögenheten i aktiefonder har stigit från 6 till 13 procent på fem år, visar statistik från Fondbolagens förening.

Ett argument för indexfonder är att man underviker risken att välja den sämsta fonden på marknaden, även om man också går miste om chansen att slå index. Förvaltningsavgifter, som diskuterats flitigt i media de senaste åren, talar också till indexfondernas fördel. Mindre krut på djuplodande företagsanalyser innebär lägre kostnader och priser. Indexfonder drabbas inte heller av oönskade förvaltarbyten, där bra förvaltare ersätts med sämre.

En parallell trend är det ökade intresset för globala aktiefonder, som såg nettoinflöden på 26 miljarder kronor i fjol – att jämföra med aktiefonder, som totalt sett hade utflöden på mer än 2,5 miljarder kronor netto. Avanza erbjuder ett tiotal globala indexfonder. Det kan vara klokt att skilja på dem som inkluderar tillväxtmarknader och de som inte gör det. (Ytterligare saker att tänka på är förvaltningsavgiften, liksom fondens inriktning och omfång).

Flera fonder följer MSCI All Countries World Index. Indexet är brett, det inkluderar 23 tillväxtmarknadsländer och 2 500 bolag. Ändå utgör tillväxtmarknadsländer endast 7 procent av totala investeringar. Mest tongivande tillväxtmarknadslandet är Kina med 2,4 procent. USA är indexets viktigaste geografiska marknad med 53,2 procent följt av Japan med 7,5 procent.

Indexet har haft en genomsnittlig årlig avkastning på 13,1 procent över de senaste tre åren till en risk på 12. Med andra ord har tillväxtmarknaderna medfört högre risk och sämre avkastning under perioden.

SPP Aktiefond Global A, som tar ut låga 0,3 procent i årlig avgift, är vårt val i den här kategorin. Fonden följer Storebrand-koncernens standard för hållbara investeringar, vilket innebär att den inte investerar i företag som bidrar till människorättskränkningar, korruption och klimatpåverkan.

Den andra kategorin – där tillväxtmarknaderna utelämnas – utgörs av fonder som tar rygg på MSCI World Index, som i sin tur följer de 1 600 största bolagen i 23 industriländer. USA är indexets viktigaste geografiska marknad: 58,6 procent är investerat där. Japans del är 8,7 procent, Storbritanniens 7,3 procent och Frankrikes 3,7 procent.

De amerikanska bolagens dominans är påtaglig. Bland de tio största är nio från USA. Först på tionde plats kommer schweiziska Nestlé. Finansbolag och teknikbolag är de största sektorerna.

De senaste tre åren har indexet genererat en genomsnittlig avkastning på 15 procent per år i svenska kronor till en risk på 11,8 mätt som standardavvikelse. I denna kategori står Länsförsäkringar Global Index och Swedbank Robur Access Global ut.

Fondernas årsavgift är låga 0,2 vilket höjer avkastningen i förhållande till konkurrenterna. Värt att notera är att båda fonderna är relativt nystartade. Fonderna startade i juni 2013 respektive oktober 2015, vilket kan ha bidragit till prispressen för globala indexfonder.

Sammanfattningsvis är det alltså viktigt att undersöka vilket index fonden följer. Skillnader i avgift påverkar resultatet i större utsträckning än vid aktiv förvaltning. Det skiljer från 0,5 procentenheter mellan de billigaste och dyraste globala indexfonderna. Välj den som har lägst avgift!

Placeras fondskola har ytterligare tips på fondsparande. För att själv botanisera bland våra favoritfonder, läs vidare här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -