Serstechs rusning: ”Nu börjar nästa kapitel”

Cision Promoted Mätinstrumentutvecklaren Serstech hämtade i förra veckan in en order på 67 miljoner kronor. Aktien rusade 300 procent på uppgifterna. Orderns tyngd bekräftas av bolagets vd.

”Det här är bigger than huge”, säger vd Mikael Wanland.

Lundabaserade Serstech tillverkar och säljer ett handhållet mätinstrument som genom direkt avläsning kan identifiera kemiska indikatorer i narkotika och sprängmedel.

Under nio år har mätinstrumentet tillsammans med bolagets molntjänst och databas utvecklats till dagens, färdigutformade, erbjudande.

Förra veckans order från Sydostasien på 67 miljoner kronor löpande över två år bekräftar, enligt Mikael Wanland, att bolagets erbjudande är attraktivt och kommersiellt gångbart.

”Det har tagit fram till nu att utveckla klart vårt instrument och våra tjänster, som framöver kräver underhållsarbete. Den här specifika affären har vi arbetat med under lång tid, runt tre år. I Sydostasien kan byråkratin ta lång tid och det är inte en ovanlig processlängd för det geografiska området.”

Mer om kunden, eller landet, kan inte bolaget säga på grund av kontraktsdetaljer. Beställningen är gjord av en aktör inom polismyndighet och säkerhetsområde, vilket är segmentet Serstech fokuserar på – till en början.

”På lång sikt ska även vi, som konkurrerande bolag gör, in på andra segment inom civilverksamhet eller life science. Men i det här stadiet är det blåljusmyndigheter och säkerhetsbranschen som är vår kundgrupp.”

Långsiktighet

Under hela 2015 sålde bolaget för 2,7 miljoner kronor. Med den bakgrunden blir vd:ns kommentar ”bigger than huge” förståelig. Omsättningen dubbleras många gånger i ett svep och intäkterna ger bolaget spelrum att tänka långsiktigt.

”Med vår organisationsstorlek har vi hittills arbetat väldigt kortsiktigt. I och med den här ordern kan vi tänka långsiktigt. Ingen kommer kunna slappna av nu för att vi fått in det här, tvärtom är det början på nästa kapitel för Serstech.”, säger Mikael Wanland.

På frågan om marknadspotentialen för bolagets erbjudande säger vd:n att enbart fantasin sätter gränser. Om Mikael Wanland fick bestämma hade ett mätinstrument förekommit i varenda fordon tillhörande blåljusmyndighet – det vill säga polis, ambulans, brandbil och civilförsvar – i hela världen.

”Om vi börjar med att möta blåljusmyndigheternas behov globalt har vi att göra bara där.”

Marknaden domineras av ett par stora aktörer där det största är Thermo Scientific, en amerikansk jätte noterad i New York. Men det Serstech anser sig ha hittat är ett annat tänk än sina konkurrenter.

Mätinstrumentindustrin har varit, enligt vd:n, ingenjörstung med ett teknologiskt fokus. Själva mätandet har varit slutprodukten, vilket inte är så som Serstech ser på behovet.

”Som vi ser det är mätningen bara en början på en beslutskedja som användaren befinner sig i. Mätningen och informationsdelandet i molntjänsten gör att användaren kan ta ett beslut om vad nästa steg är. Är det ett sprängmedel som har hittats? Om ja, hur potent är det? Om mycket farligt, hur stor del av området behöver spärras av?, och så vidare.”

Denna ax till limpa-approach är ovanlig inom branschen, som snarare domineras av akademiska bakgrunder och mycket kvalificerade användare av mätinstrumenten. En överväldigande majoritet av Serstechs kunder som använder instrumentet är inte kemister, men behöver snabbt få information om vad substansen denne har framför sig har för egenskaper.

Ansökan till First North

Bolagets aktie har åkt en våldsam berg och dalbana sedan noteringen 2013. Hösten 2013 handlades Serstech för runt 10 kronor, men har sedan dess dalat stadigt från 10, 8, 6 kronor till att pendla mellan 2-3 kronor under andra halvåret 2015 in i 2016.

I februari i år genomfördes en nyemission för att finansiera bolaget tillväxt och teckningskursens sattes till 1:10 kronor. Kursen fortsatte att sjunka efter det och handlades innan offentliggörandet av ordern från Sydostasien för 0:85 kronor. I och med orderinformation rusade aktien 300 procent upp till över 3 kronor och fortsatte uppåt efter långledigheten tisdagen den 7 juni till närmare 4 kronor.

Bolagets finansiella status kommer i och med ordern att förändras avsevärt, men i bokslutet för 2015 går att läsa ett kraftigt försämrat resultat från helåret 2014 till helåret 2015 medan omsättningen å sin sida förbättrades. Resultatet tyngdes av utvecklingskostnader för mätinstrumentet, som nu är färdigutvecklat. Lejonparten av kostnaderna för utveckling ligger således bakom bolaget.

Sedan tidigare har Serstech annonserat att man ämnar genomföra ett listbyte från AktieTorget till First North Stockholm. Ansökan är inlämnad men ett specifikt datum är ännu inte fastställt. Det är bolagets internationella försäljning som framförallt kommer att främjas av listbytet, enligt vd:n.

”Det mesta av vår försäljning sker utomlands och Nasdaq har ett gott renommé och ett starkt varumärke. Vi öppnar dessutom upp oss för en bredare marknad då fonder och andra större investerare kan välja oss. Så fort vi vet när listbytet sker kommer vi att gå ut med den informationen.”

Och efter förra veckans order och aktierusning ligger inte Mikael Wanland och hans bolag på latsidan. Tvärtom är det dags att växla upp.

”Det här är bara början, det är alltid bara början.”

/Emelie Lundgren

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -