New Wave laddar för köp

Aktieanalys New Wave prioriterar att få upp lönsamheten och lyfta resultatet i år. Bolaget vill även stärka balansräkningen inför nya förvärv senare i år.

Efter att under några år ha satsat på att öka försäljningen och förbättra kundnyttan kunde New Waves grundare, vd och huvudägare Torsten Jansson i fjol konstatera att omsättningen ökade med goda 16 procent.

Tillväxten har kostat på i form av en utökad säljstyrka och satsningar på produktutveckling. Resultaten har därför inte haft samma fina utveckling som försäljningen. För 2015 ökade rörelseresultatet med blygsamma 2 procent.

I samband med bokslutsrapporten för fjolåret slog därför Torsten Jansson fast att huvudfokus för 2016 kommer att ligga på att få upp rörelseresultatet och förbättra rörelsemarginalen. En viss fortsatt tillväxt väntas, dock i lägre takt än i fjol då resultaten kommer att stå i fokus.

Torsten Jansson passade även i samband med bokslutet på att flagga för att det milda vädret under inledningen av 2016 skulle komma att påverka det första kvartalet negativt. Utfallet blev en oförändrad omsättning i detaljhandelskanalen medan profilkanalen fortsatte att öka med en tillväxt på 6 procent.

New Wave säljer sina kläder, present- och profilartiklar både i detaljhandeln och som profilprodukter vilket är när New Wave mot beställning trycker upp företagsnamn eller logotyper på produkterna. Verksamheten delas in i tre rörelsesegment: Sport & Fritid, Profil samt Gåvor & Heminredning. De båda förstnämnda områdena står för cirka 45 procent vardera av omsättningen och för nästan hela rörelseresultatet.

Geografiskt är USA största marknad tätt följd av Sverige. De båda står tillsammans för drygt halva omsättningen i New Wave. Övriga Europa står för cirka 40 procent och resterande knappa 10 procent utgörs av bland andra Kanada och Kina.

Vid sidan om förbättrad lönsamhet och stärkta resultat så kommer ett fokusområde under 2016 att vara kassaflöden och nettoskuldsättning. Torsten Jansson vill ha ned skuldsättningen något för att ge plats åt nya förvärv vilket han förväntar sig kan komma att ska i slutet av 2016 eller under nästa år.

Förvärv har historiskt varit en viktig del i New Waves tillväxtstrategi. Det börjar dock bli många år sedan något nytt varumärke köptes in till koncernen. Senast var 2011 då kepstillverkaren Ahead och handsktillverkaren Paris Glove. Guldägget Craft, som säljer sportkläder, är också resultatet av ett förvärv för 20 år sedan och för några år sedan tog New Wave även över den nordamerikanska distributionen.

Balansräkningen är ett ständigt återkommande tema när det gäller New Wave. Bolaget är hårdare skuldsatt än de flesta bolag vilket hänger samman med verksamhetens natur. Inom profilsegmentet måste New Wave med kort varsel kunna leverera kläder och andra produkter i rätt antal, storlekar och färger. Det innebär ett stort lager vilket binder mycket kapital.

Vid utgången av det första kvartalet var nettoskulden knappa 1,9 miljarder kronor vilket är 5,9 gånger mer än de senaste tolv månadernas rörelseresultat före av- och nedskrivningar. Det är högt och förklarar också varför fokus nu flyttar till att få upp resultaten och i viss mån även få ned skuldsättningen.

Torsten Jansson beskriver dock balansräkningen som urstark. I absoluta tal är nettoskuldsättningen nere på historiskt låga nivåer för New Wave och soliditeten är också historiskt sett hög. I och med att mycket av kapitalet binds i lager har bolaget visat förr att det går att sälja ned lagernivåerna och stärka balansräkningen den vägen.

Det första kvartalet är säsongsmässigt svagt för New Wave så resultatet i sig är egentligen inte särskilt viktigt. Det var dock uppmuntrande att resultatet förbättrades jämfört med i fjol även om det mesta av förbättringen utgjordes av en avsaknad av de engångsposter som tyngde fjolåret. Torsten Jansson är dock fortsatt optimistisk till framtiden och han räknar med att tillväxten kommer att bli ”hygglig” under hösten.

Detta baserar han dels på en bra införsäljning och dels på att Craft i fjärde kvartalet i år lanserar kollektionen Team Wear för fotboll, innebandy och handboll.

Analytikerna räknar med att profilsegmentet ska fortsätta att driva den mesta tillväxten för New Wave. Facit för 2016 väntas för hela koncernen bli en tillväxt på cirka 5 procent. Rörelsemarginalen väntas ta ett kliv uppåt till 6,5 procent från fjolårets 5,1. Det växlar sammantaget ut i en vinsttillväxt på dryga 50 procent till 3,37 kronor.

För 2017 är snittprognosen enligt databasen Factset en tillväxt på knappt 7 procent och en ytterligare förbättring av rörelsemarginalen till 7,7 procent. Lyckas det ökar vinsten med 30 procent till 4,40 kronor. De prognoserna innebär p/e-tal på 11,6 respektive 8,9. Justerat för skuldsättningen värderas rörelsen till 10,4 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Direktavkastningen i aktien väntas uppgå till 3,0 respektive 3,5 procent de kommande åren.

New Wave-aktien var under 28 kronor i mitten av januari men har sedan dess studsat tillbaka 40 procent till dagens nivå strax under 40 kronor. Förhoppningen på aktiemarknaden är att New Wave ska kunna kombinera hygglig tillväxt med förbättrad lönsamhet, något som bolaget haft svårt att kombinera de senaste åren.

Torsten Jansson är dock övertygad om att det kommer att gå. Han backade i slutet av maj upp sina positiva uttalanden med förvärv av aktier i New Wave för motsvarande cirka 13 Mkr.

New Wave har investerat en hel del i organisation och produktutbud de senaste åren och skördar nu frukterna inom profildelen av sin verksamhet. Detaljhandeln har överlag varit lite trög på sistone, inte bara för New Wave, men vi ser hyggliga förutsättningar för en återhämtning under året.

På rimliga prognoser för de kommande åren tycker vi New Wave ser fortsatt attraktivt värderad ut. Med nya förvärv åter på agendan tror vi aktien har mer att ge och vi behåller vår köprekommendation.

Läs fler aktieanalyser från Placera.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
New Wave B Köp 39,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -