Kall dryck men het aktie

Aktieanalys Med bra tillväxt och flera nya dryckeslanseringar kan Kopparbergs försvara sin höga prislapp. Men det finns orosfaktorer som en möjlig Brexit och tumult på valutamarknaden.

Vid årsskiftet lanserade bryggeriet i Kopparberg en helt ny dryckeskategori, en lager med smak av citron och lime. De som provat beskriver drycken som en hybrid mellan öl och cider och bolaget går ut hårt med att marknadsföra nyheten i sommar. Bland annat drar bryggeriet på festivalturné och anordnar egna live-musikspelningar i London, Leeds och Glasgow, enligt just-drinks.com.

Under fjolåret släppte Kopparbergs frusen cider, en söt iskrossdrink. Bryggeriet bygger ut på bredden inte bara för att attrahera nya smaklökar utan också för att bli ett naturligt val vid alla dryckestillfällen för den redan befintliga kundstocken.

En inte helt färdig idé som bolaget ruvar på är en utmanare på vinmarknaden, en marknad som bolagets vd Peter Bronsman säger stått stilla och bara väntat på förnyelse. Grundidén är att ersätta tråkigt vin med sprudlande cidervarianter. Ett annat sätt att öka volymerna är att få kunderna att dricka mer och i Storbritannien lanseras snart ett femlitersfat med cider för privatmarknaden.

Allting startade med en söt päroncider som nu blivit världens mest sålda. Breddningen av sortimentet minimerar trendriskerna med bara söt cider och bolaget gör rätt i att dra nytta av varumärkets styrka innan en eventuell förändring i konsumenternas beteende kommer.  

Första kvartalet är normalt lugnt för Kopparbergs men i år startade det starkt jämfört med i fjol. Nettoomsättningen exklusive dryckesskatter ökade 7 procent till 350 Mkr. Än bättre var vinstökningen på 38 procent.

På rullande tolv månader värderas Kopparbergs till p/e 25. Det är en hög värdering men låt inte det väga för tungt på investeringsbeslutet då hög vinsttillväxt ska få kosta. Bolaget har en god historik men den numer mogna värderingen lämnar inte utrymme för några större besvikelser. För fyndköparen har Kopparbergs kanske redan kokat över. Aktien har trots allt redan stigit med 680 procent på tre år och vinstmultipeln expanderat kraftigt.

I en enkel räkneövning baserad på den historiska tillväxten och en fortsatt stark marginaltrend sjunker p/e-talet snabbt till mer bekväma nivåer på prognosen för kommande år. Det innebär att även från dagens kursnivåer ser vi uppsida i aktien.

Det är under sommarhalvåret som Kopparbergs skörda roch till fördel för dryckesbolagen talar flera stora idrottsevenemang som om tenderar att öka åtgången av både förfriskningar och salta tilltugg.

Risker saknas inte. Bolaget rår inte på vädret, en viktig faktor för försäljningen. Den stora exporten gör bolaget känsligt för valutaskillnader främst mot euron och pundet och enligt fjolårets rapport skulle en 1-procentig förstärkning av kronan mot pundet och euron påverka resultatet negativt med 9 Mkr.

23 juni röstar britterna om en möjlig Brexit. En tolkning av spelbolagens odds talar för en 20 procentig risk att landet lämnar EU-samarbetet, enligt Reuters. Den risken bör inte förringas. Marknaden avskyr osäkerhet och effekterna av ett utträde är svårtolkade men skulle i alla fall innebära en lång period av ovisshet och tumult på valutamarknaden.

Sedan 2013 har Kopparbergs ett samarbete med en av världens största bryggerikoncerner SAB Miller. Under fjolåret lade den ännu större A-B Inbev bud på samarbetspartnern. I slutet av maj gav EU affären grönt ljus. Effekterna för Kopparbergs om affären går i lås är ovissa men optimisten ser såklart möjligheter.

Med nya smaker lanserade och fortsatt vind i seglen förtjänar Kopparbergs sin plats i småbolagsportföljen och som den gamla klyschan säger, rid dina vinnare. Vi upprepar vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Kopparbergs B Köp 252,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -