Bankvecka på börsen

Börscocktail Det har varit bankrevansch och fortsatt framgång för nysplittade Fingerprint. Hajpade Paradox närmar sig börspremiär och under veckan kan vi ha satt rekord i placings.

Storägare säljer och marknaden tar emot. Veckan har varit späckad av placings, transaktioner där stora ägare placerar sina aktier på nya händer. Senast i raden att sälja var en styrelseledamot i Lucara Diamonds som minskat sitt innehav med nästan 760 000 aktier.

Motsvarande 5 procent av kapitalet i Tobii har bytt ägare men storaffärerna tar inte slut där. Under torsdagskvällen placerades stora poster aktier i Coor, Dometic och Hoist. Och på fredagsmorgonen offentliggjordes att börsaktuella Paradox får en kinesisk storägare i Tencent Holdnings.

Dataspelsföretaget Paradox har genomfört en annorlunda IPO (finanssvengelska för börsnotering) där delar såldes ut efter principen först till kvarn via crowdfundaren (svengelska för gräsrotsfinansiering) Pepins. Resterande aktier förmedlades via Avanza Bank och emissionen blev övertecknad flera gånger om. Vd Fredrik Wester förblir huvudägare med 33,3 procent av aktierna, tätt följd av Spiltan Fonder med 30,5 procent. Första handelsdag blir 31 maj.

Bankerna har varit vårens stora dogs (finanssvengelska för underpresterande aktier) men branschen har nu fått en liten revansch. Sett över en vecka har alla fyra storbanker hört till vinnarlistan. Störst blev uppgången i SEB A som stigit 6,5 procent, tätt följd av Swedbank som stigit nästan lika mycket. Till vinnarna hör också publikfavoriten Fingerprint Cards och spelbolaget Netent.

Aktieåterköp har varit ett populärt sätt att skapa ägarvärde och i USA kan köpen i år komma att överträffa rekordåret 2007. I Sverige har dock företeelsen blivit mindre vanlig senaste decenniet. Mot strömmen går Fingerprint som beslutat förverkliga stämmans mandat att återköpa aktier och då kommer den växande miljardkassan väl till pass. Fingerprint genomförde i veckan även en aktiesplit där varje aktie delades i fem.

Ägare som varit med sen börsintroduktionen i värmepumpstillverkaren Nibe 1997 har fått vara med om tre aktiesplittar. Senast det skedde var när aktien steg över 300 kronor och så gjorde den även i veckan. Den som tecknade sig för en aktie i Nibe vid introduktionen hade på fredagen 64 stycken.

Financial Times har tagit del av en analys från Conference Board och resultaten varslar om en antågande produktionskris i USA. BNP befaras minska med 0,2 procent, vilket är svagare än väntat. Men på fredagen kom statistik som tyder på att BNP vuxit med 0,8 procent, mindre än förväntade 0,9 men mer än dysterkvistarna på Conference Boards spår om helåret.

På börsen syns dock liten oro i det veckolånga perspektivet. Börsen i Stockholm har hunnit stiga ungefär 2,5 procent. Mest imponerar Frankfurtbörsen som klättrat hela 3,8 procent under veckan.

En av fredagens vinnare var butiksinredaren Easyfill, listat på Aktietorget. I skrivande stund har aktien stigit 24 procent under dagen efter en rapporterad rörelsevinst i första kvartalet. Order har tagits emot till det största värdet hittills i bolaget historia.

Men ledningen gläds mer åt att beställningarna bara är det första mindre i raden, enligt kommunikationen med berörda parter. Våren har varit galen för bolagets aktieägare vars innehav värderats upp med 400 procent sedan årsskiftet. Easyfill värderas nu till 675 Mkr och omsatte i första kvartalet strax över 10 Mkr.

Långt ifrån alla aktiesagor slutar lyckligt. Stockholmstingsrätt fattade på torsdagen beslut om att Aktietorgslistade Moretime ska begäras i konkurs. Bolaget vars affärsidé var att digital och analogt hjälpa små- och medelstora företag med affärsstöd, juridisk rådgivning och finanstjänster har fått lägga ned. Nu inleds arbetet med att avveckla vad som finns kvar av rörelsen och den 27 maj avlistas aktien från handelsplatsen.

Och handelsplatsen Aktietorget har fått en ny ägarskara. Finansmannen Staffan Persson som sedan tidigare äger närmare 40 procent av handelsplatsen får sällskap av familjen Salén, pr-entreprenören Erik Åfors och Tommy Jacobson, enligt Dagens Industri. Tillsammans kommer de kontrollera mer än 75 procent av bolaget som driver handelsplatsen.

Nordiska branschindex

Nordiska branschindex Utv. 1 vecka (%) Utv. 1 mån (%)
Finans och försäkring 4,5 4,1
Investmentbolag 2,9 0,1
Material 2,9 1,9
Energi 2,6 4,8
Hälsovärd 2,4 6,6
Telekom och IT 2,1 0,9
Bygg och Fastighet 1,9 2,8
Industrivaror 1,8 2,7
Konsumentvaror 1,3 2,8
Transport och Flyg -2,3 -1,3
Källa: Avanza    
Kurser från fredaglunch    

 

På storbolagslistan steg 61 aktier medan 39 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen

Veckans mest lästa artiklar var:

Full avkastning till halva risken

Fingerprint splittar och återköper

Stänger 75 butik

Stoppad efter vansinnesfärd

Kraschen kan ha dödat halv miljon

Under veckan publicerades analyser på:

Loomis

Kopparbergs

SJR

Victoria Park

Nibe

Lindab

Byggmax

Det gryr i öst

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -