Trög start på året för SJR

Aktieanalys SJR har varit en riktigt bra aktie att äga under 2015 men inledningen på innevarande år blev ingen smakstart. Frågan är om det är tillfälligt eller början på en mer långvarig svaghet.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 21 den 23 maj. Läs mer om Börsveckan.

Börsveckan har länge gillat SJR och aktien ingår I vår utdelningsportfölj. Bolaget har höga tillväxtambitioner med ett mål att nå 500 Mkr i omsättning inom tre år. Därtill är planen att detta ska ske genom organisk tillväxt, det vill säga utan draghjälp av förvärv. Det kan ställas i relation till omsättningen under 2015 som landade på 329 Mkr.

Det krävs med andra ord en genomsnittlig, årlig tillväxttakt omkring 15 procent för att nå dit. Under fjolåret såg det ambitiöst men görbart ut, men nu svajar tillväxttakten för bolaget.

Under fjolåret hade dessutom SJR rejält med medvind på marknaden då bemanningsbranschen ökade med 15 procent men trots detta växte bolaget ”bara” med 10 procent, sämre än marknaden med andra ord.

Tillväxttakten avtog gradvis under året med en stark start och svagare avslutning. Om man i det perspektivet läser rapporten för årets första kvartal finns anledning till oro. För detta är ett tillväxtcase och när det då omsättningen knappt ökar finns kanske anledning att ompröva synen på aktien.

För årets första kvartal ökade omsättningen med 0,7 procent. Rörelsemarginalen var något bättre än motsvarande period i fjol på 10,4 procent (10,3) så lönsamhetsmässigt ser det bra ut. Men en omsättning som i princip står stilla är illavarslande.

Till saken hör att det finns en del kalendereffekter med färre debiterbara dagar än motsvarande period i fjol vilket slår mot omsättningen.

Det är också ett mönster som kunnat observeras hos bolagets konkurrenter där flera har rapporterat vikande omsättning, så i ett relativperspektiv är faktiskt ett litet styrketecken.

Med kalendereffekterna i botten så kan man avskriva problem i bolaget som orsak till en vikande tillväxttakt. Tvärtom så är bolagets starka historik förtroendeingtivande och vår bedömning är att man inte bör fästa alltför stor vikt vid siffrorna detta kvartal.

Med en stark marknad har SJR goda förutsättningar att åter växa, inte minst då det är bolagets uttalade ambition. Och tills dess kan aktieägarna trösta sig med en mycket fin direktavkastning som ligger omkring 7 procent.

Kursraset efter rapporten då aktien gick från en nivå kring 117 kronor ned mot dagens nivå kring en dryg hundralapp anser vi således vara obefogat. Med en omsättning som ökar cirka 7 procent i år och en stabil rörelsemarginal borde bolaget kunna tjäna drygt 8 kronor per aktie i år.

Till kursen 101 kronor motsvarar det ett p/e-tal på 12,6. Justerat för bolagets nettokassa är det under 12. Med låg finansiell risk, låg värdering och hög direktavkastning framstår aktien fortfarande som köpvärd och köprådet upprepas.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ogunsen B Köp 103,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -